Komunalno opremanje oko Naučno-tehnološkog parka: Kružni tok, produžetak ulice, led osvetljenje...


Od velikih projekata čija realizacija je u toku je i izgradnja
Naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu.

Radi se o zajedničkom projektu Pokrajinske vlade i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja koji je vredan 21 milion evra.

Naučno-tehnološki park čiji kamen temeljac su oktobra 2016. godine položili Igor Mirović i gradonačelnik Grada Novog Sada Miloš Vučević ujedno je i najveća investicija za podsticaj saradnje nauke i privrede u oblasti informacionih tehnologija, prenosi Dnevnik.

Radovi na izgradnji Naučno – tehnološkog parka u Novom biće okončani do školske 2019/2020. godine, kako je to Mirović ranije prilikom posete gradilištu najavio.

- Cilj nam je da radove završimo u planiranom roku i da poslovanje Naučno-tehnološkog parka doprinese celokupnom ekonomskom razvoju AP Vojvodine i Srbije - naveo je tada predsednik Pokrajinske vlade i dodao da očekuje da će za opremanje objekta sredstva biti izdvojena iz budžeta Grada Novog Sada.

Naučno-tehnološki park prostiraće se na 30.000 kvadrata. Namenjen je Fakultetu tehničkih nauka, start-ap kompanijama i naučnim institutima čiji je osnivač Pokrajinska vlada. Na oko 10.000 kvadratnih metara biće učionice i laboratorije Fakulteta tehničkih nauka, a ostatak prostora namenjen je kompanijama koje su proizašle iz tog fakulteta i koje će tu, prema predviđanjima, zaposliti još oko 3.000 novih inženjera.

Budući da se nakon završetka Naučno-tehnološkog parka očekuje povećan obim saobraćaja u tom delu Kampusa, Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije na tenderu traži firmu koja će izgraditi saobraćajne površine sa kružnom raskrsnicom, kao i prateću infrastrukturu.

Procenjena vrednost investicije je 78,1 miliona dinara bez PDV-a, a odabrani izvođač imaće 150 kalendarskih dana da završi komunalno opremanje tog prostora, odnosno da izgradi obodne i pristupne saobraćajnice, pešačke i biciklističke staze, vodovod i kanalizaciju, kao i da postavi odgovarajuću javnu rasvetu, prenosi Dnevnik.

Pribavljanje tehničke dokumentacije za izgradnju saobraćajnih površina sa kružnom raskrsnicom i pratećom infrastrukturom za potrebe komunalnog opremanja koštalo je skoro tri miliona dinara s PDV-om (2.940.000), a taj posao je Gradska uprava prošle godine poverila „Vojvodinaprojektu“ i „KLM inženjeringu TM“.

Pristup zgradi Parka planiran je s istočne strane i to saobraćajnicom koja predstavlja produžetak Ulice Veljka Petrovića. Budući da pomenuta saobraćajnica predstavlja deo lokalne putne mreže i da planskim dokumentom nije predviđeno povezivanje kolovoza s Bulevarom cara Lazara, taj krak se slepo završava, pa je na kraju puta projektovan prostor za manevrisanje i okretanje vozila. Planirani prilazi podzemnim garažama objekta su 6,45 metara širine, a uz dvosmerni kolovoz u produžetku ulice Veljka Petrovića predviđeno je ukupno 16 parkinga (dimenzija 4,30 h 2,3 metra) i tri mesta za invalide. Paralelno uz parking prostor je pešačka staza koja se pruža do Bulevara cara Lazara.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: NSinfo

POPULARNO