Kilogram hleba, kao kilogram svinjskog mesa


Potrošače neprijatnije iznenađenje cene takozvanih specijalnih
vrsta hleba

Cena hleba u Srbiji porasla je u proteklih nekoliko meseci 10 do 20 odsto, piše Politika.

U Srbiji najtraženiji beli hleb poskupeo je nekoliko dinara, ali su za potrošače neprijatnije iznenađenje cene takozvanih specijalnih vrsta hleba.

Uglavnom se prodaju u manjim pakovanjima (300 do 500 grama), pa je njihova cena po kilogramu zapravo 350 do 500 dinara, što je uproedivo sa cenom svinjetine.

"Kod specijalnih vrsta hleba postoji suverenitet potrošača. Imamo one koji mogu ili ne mogu da plate hleb napravljen od mešavine brašna, produžene svežine i uz to isečen, spakovan u celofan", kaže za Politiku Zdravko Šajatović predsednik Žitounije.

On ističe da u tom sektoru ne postoji monopol jer imamo oko 3.000 pekara, pa tržište reguliše cene.

Kako podseća Politika, prve naznake poskupljenja hleba pojavile su se u februaru kada je država, posle devet godina, ukinula Uredbu o takozvanom specijalnom hlebu.

Zoran Pralica, iz Unije pekara, smatra da ukidanje uredbe nema nikakave veze sa cenom specijalnih vrsta hleba jer je ona i ranije bila slobodna. Prema njegovim rečima, brašno od kog se prave specijalni hlebovi je skuplje, kao i proces proizvodnje, a došlo je i do rasta cena drugih inputa poput cene energenata, prenosi Politika.

izvor: Politika, agencije, foto: Magda Ehlers, Pexels