Istorija NS: Italijan zarobljenik u Drugom svetskom ratu - spasao Petrovaradinsku tvrđavu od rušenja


Trebalo je da prođe više od pola veka da Petrovaradinka
Marija Nikolić sazna da je njen otac Đildo Pesapane, nemački ratni zarobljenik u Drugom svetskom ratu, spasao Petrovaradinsku tvrđavu od rušenja prilikom nemačkog povlačenja iz Novog Sada oktobra 1944. godine.

Nekad osam tamburaša, a danas festival Egzit prosto se ne mogu zamisliti bez Petrovaradinske tvrđave. Međutim, ova monumentalna građevina sagrađena na Petrovaradinskoj steni mogla je lako da skonča 22. oktobra 1944. godine da nije bilo Pesapaneovog podviga.

- Nemci su nameravali da iskoriste zarobljene Italijane da unesu eksploziv u podzemlje tvrđave i raznesu veliki broj objekata. Ali, zahvaljujući Đildu Pesapaneu, zarobljeniku koji je prenosio eksploziv, do aktiviranja velike količine eksploziva nije došlo. On je pobegao s tvrđave, uspeo da obavesti Petrovaradince o nameri Nemaca i zajedno se sa meštanima vrati na tvrđavu da preseku žice i onemoguće paljenje eksploziva.

Isto je pokušao da uradi i kod železničkog mosta, ali u tome nisu uspeli jer su jake vojne snage čuvale prilaze mostu - kaže za Blic Nenad Šeguljev, potpredsednik Asocijacije za fortifikaciju Srbije.

izvor: blic.rs, agencije, foto: Stare fotografije Novog Sada, 1942. Popravka srušenog železničkog mosta od strane okupatora. Stubovi mosta (svi sem jednog) su i dalje u Dunavu.

U sklopu stare Ranžirne stanice 45 objekata: Nema rušenja, novo mesto okupljanja mladih, muzejski kompleks...