Basket spektakl u centru Novog Sada: Postavljen izdignuti teren - tribine za 600 ljudi


Novi Sad svetska prestonica basketa

Basketaši iz 10 zemalja sveta, muzičari i teren specijalno pravljen za ovu priliku, spremni su za sutrašnji turnir "Novi Sad Ultra Challenger".

Basket spektakl u centru Novog Sada, u organizaciji FIBA-e i basket klubova "Novi Sad 3x3" i "Liman 3x3", biće održan na Trgu slobode 24. i 25. maja.

U petak, 24. maja, kvalifikacije će trajati od 15 do 17 časova, a takmičenje će se nastaviti od 17:30 do 22 časa. Subota je rezervisana za četvrtfinale koje će trajati od 18 do 19:30, a polufinale i finale trajaće od 19:50 do 22 časa.

Ulaz za sve posetioce je slobodan.

Internacionalni turnir u basketu 3x3 okupiće neke od najatraktivnijih ekipa sveta kao što su Novi Sad, Liman, Zemun i Vrbas iz Srbije, Gagarin i Sosnovy Bor iz Rusije, Princeton i NY Harlem iz Amerike, Delhi iz Indije, Lausanne iz Švajcarske, Prague iz Češke, Domžale iz Slovenije, Šakiai i Raseiniai iz Litvanije, Tallinn iz Estonije i Odessa iz Ukrajine. Ovaj turnir ima status FIBA challenger turnira, a pobednička ekipa stiče pravo učešća na prestižnom Masters turniru koji će biti održan u Meksiko Sitiju u julu ove godine.

Muzički program tokom oba dana predvodi novosadska organizacija "Cake Beats", pored kojih će nastupiti i Timbe, član Bad Copy ekipe, dok će im se u finalnoj večeri pridružiti i Mikri i Struka.

U centru Novog Sada postavljen je izdignuti teren za basket na čije tribine staje 600 ljudi. Publika koja ne bude našla mesto na tribinama moći će da prati basket i sa velikih ekrana postavljenih nadomak terena.

Basket 3x3 je novi olimpijski sport koji će prvi put biti predstavljen na Olimpijskim igrama u Tokiju iduće godine. Olimpijski komitet Srbije kategorisao je basket 3x3 u prvu kategoriju sporta za mogućnost donošenja zlatnog odličija sa tih Olimpijskih igara. Srbija trenutno ima šest ekipa koje se zvanično takmiče na FIBA 3x3 World Tour-u, a dve najbolje ekipe na svetu dolaze upravo iz Novog Sada – "Liman 3x3" i "Novi Sad 3x3" stoga je Novi Sad već godinama prestonica basketa. Najbolji igrači sveta, Dušan Domović Bulut i Stefan Stojačić, upisali su Novi Sad na svetsku mapu ovog sporta, dok je reprezentacija Srbije, sačinjena takođe od Novosađana, četvorostruki šampion sveta u basketu 3x3.

izvor: 021.rs, agencije, foto: kks.rs, ilustracija