Zelenilo stiže i između blokova zgrada


Sade vrste koje su otporne na veliku količinu zagađenja

Radnici Gradskog zelenila aktivno rade tokom cele godine, a trenutno se u gradu popunjavanju drvoredi.

Uklonjeno je 400 stabala koja su oštećena zbog starosti, dotrajalosti i bolesti. Uglavnom sade vrste koje su otporne na veliku količinu zagađenja i gasova u gradu, kao i drvoredi koji štite od vetra.

“Ono što smo poslednjih godina značajno unapredili u saradnji sa gradom je ozelenjavanje tzv blokovskog zelenila dakle zelenila između blokova zgrada, tu se vrlo često dešava da građani samoinicijativno sade što stabla što cveće mi naravno cenimo svaku njihovu inicijativu ali ja ovom prilikom apelujem da to ne rade bez znanja gradskog zelenila”, rekao je za RTV Ivan Nožinić, portparol JKP Gradsko zelenilo.

Pokret gorana takođe aktivno doprinosi ozelenjavanju tako što organizuje kampove i ekološke radionice, učestvuje na cvetnim pijacama i ima program i za najmlađe goroljube.

“S obzirom da Pokret gorana Novog Sada nema svoj rasadnik, a da grad Novi Sad ima svoj generalni urbanistički plan po kome sadi i strategiju zelenih površina u gradu prema kojoj se i svake godine sadi u gradu naša uloga je više edukativna, više učešće u sadnji u nekom vrtiću ili školi ili u nekom prigradskom naselju ali u području grada Novog Sada nije moguće da građani nešto sade”, rekla je za RTV Dušica Milenković iz Pokreta gorana Novog Sada.

Ukoliko je reč o privatnom posedu, imate pravo da posadite drvo, voćku ili cveće, ali za sve javne površine, Grad je napravio urbanistički plan te je zabranjeno na tim površinama saditi.

Ukoliko imate stablo koje želite da posadite, najbolji savet je da se obratite Gradskom zelenilu, koje će znati gde mu je najbolje mesto.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: NSinfo, ilustracija

POPULARNO