Vrednost projekta 1.400.000 evra: Tehnička škola u Novom Sadu - prva u Srbiji energetski rekonstruisana


Evropski IPA program prekogranične saradnje
Srbije i Hrvatske, traje od 2017. i u okviru njega realizuje se projekat energetske efikasnosti.

Prva edukativna radionica, održana je u Novom Sadu, na temu obnovljivih izvora energije.

Tehnička škola „Mileva Marić Ajnštajn", prva je u Srbiji koja je energetski rekonstruisana. Kako kažu, pored podizanja svesti o značaju energetske efikasnosti, sada polako osećaju i ekonomsku isplativost te investicije.

„Urađeno je sve ono što je trebalo kroz projekat, obnovljena je kompletna stolarija unutar naše ove škole, a to je otprilike 420 otvora, znači 420 prozora i vrata, urađena je termo-izolacija kompletna, po evropskim standardima, termo-izolacija naše kompletne zgrade i urađena je fasada", kaže Stanko Matić, projekt menadžer, prenosi RTV.

Upravo u toj školi su i održane radionice. Učenicima su na prezentaciji, ali i kroz interakciju sa partnerima projekta, prikazani primeri kako da čuvaju obnovljive izvore energije.

„Program prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija, predmet projekta je obnova škola u obe zemlje. Partneri iz Srbije prate naše prethodno provedene korake energetske obnove i prenosom iskustava i znanja pokušavamo doprineti nekakvom općem cilju smanjenja potrošnje energije", kaže Dragan Kovačević, županijska razvojna agencija.

„Sledeća radionica će biti namenjena studentima, a treća radionica će biti namenjena upraviteljima odnosno direktorima i dekanima fakulteta", kaže Aleksandar Sofić, direktor Regionalne razvojne agencije Bačka.

Vrednost projekta je bezmalo 1.400.000 evra, a trajaće do 14. januara sledeće godine.

izvor: rtv.rs, foto: NSinfo

POPULARNO