Više od 80% maloletnika probalo alkohol - zabrana prodaje u večernjim satima, jedno od rešenja?


Zabrana prodaje posle određenog vremena u večernjim satima

Prema istraživanju "Preventa", više od osamdeset odsto maloletnika probalo je alkohol pre osamnaeste godine.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, Srbija zauzima visoko deveto mesto u svetu po količini alkohola koja se popije na godišnjem nivou.

Iako je prodaja alkoholnih pića maloletnicima zabranjena, utisak je da u Novom Sadu i ostatku zemlje ovaj zakon ne važi. Kazne iznose i do 100.000 dinara, ali prema rečima načelnika tržišne inspekcije Gorana Macure, njihov realan efekat je nevidljiv.

"Tu imamo malih problema prilikom kontrola zato što tržišni inspektor mora biti prisutan u trenutku prodaje alkoholnog pića maloletniku, a kasnije čak i prilikom pokretanja prekršajnog postupka ili utvrđivanja činjenica i davanja izjava, neophodno je da taj maloletnik da izjavu - a samim tim moramo imati i odobrenje njegovih roditelja", navodi Macura za 021.rs.

On najavljuje da postoji mogućnost realizacije jedne nove ideje koja bi u velikoj meri promenila svest trgovaca prilikom prodaje alkohola. Suština je u tome da maloletnici sklapaju ugovore sa tržišnom inspekcijom u prisustvu roditelja, pa se oni zapravo koriste kao pomagači inspekcije. Na taj način prisustvo inspektora nije potrebno, već maloletnik treba da prikaže račun kao dokaz da je kupio alkohol i postupak kažnjavanja može da počne.

Porast alkoholizma među maloletnicima rezultat je procesa loše socijalizacije i edukacije dece koja se, gradeći svoj identitet, često "hvataju" čaše. Nebojša Đurasović iz "Preventa" vidi rešenje u primeni modela država iz regiona koje zabranjuju prodaju alkohola posle određenog vremena u večernjim satima.

"Ne možete videti uopšte nijedan alkoholni proizvod u marketu. Ne samo da ga ne možete kupiti, ne možete ga uzeti iz rafa, ne možete ga okom videti. Jednostavno spuste se paravani na cela odeljenja koja prodaju alkohol ili na frižidere u kojima je on izložen. Sa druge strane, kod nas se gleda samo zarada, pa trgovci prodaju alkohol i maloletnicima. Upravo zbog toga tinejdžeri i generalno mladi iz regiona ističu kako je noćni provod najbolji u Srbiji, jer se osećaju slobodnije", kaže Đurasović za 021.rs.

Pročitajte više >> izvor: 021.rs, foto: Pexels

POPULARNO