Većina Novosađana baca hranu: Najčešći razlog istek roka ili prekomerna kupovina


Samo trećina Novosađana ne baca hranu

Volonteri organizacije “Balkan Idea Novi Sad” i Udruženja mladih za društveni aktivizam organizovali su akciju “Sve po spisku!”, usmerenu na informisanje i podizanje svesti u društvu o značajnom problemu koji se odnosi na bacanje hrane.

Povodom toga, juče su pozvali sve koji su bili u mogućnosti da svrate u prostorije organizacije u Zmaj Jovinu 26 (Tržni centar “Lupus”) i sa njima razgovaraju o prilagođavanju svojih životnih stilova manjem negativnom uticaju na planetu.

- Razmišljajući o tome koliko ljudi toga bace, grupa mladih iz udruženja “Balkan Idea Novi Sad” sprovela je uličnu kampanju na tu temu, u okviru čega smo sa građanima razgovarali o tome šta oni mogu da učine da bi to sprečili i da li prave spisak potrebnih namirnica, na osnovu čega je naša akcija i dobila naziv “Sve po spisku” – objasnio je za Dnevnik koordinator akcije “Sve po spisku” Aleksa Savić. – Reakcije su bile različite, a mi smo ponudili različita rešenja.

Jedno od njih je pravljenje spiska, a zatim pri odlasku u prodavnicu ne nasedati na marketinške trikove poput postavljanja određenih proizvoda uz samu kasu ili pred dečje oči, kao što je to slučaj sa slatkišima. Ostali saveti odnosili su se više na istraživanje mogućnosti na koji način se hrana može sačuvati ili preraditi.

Istraživanje koje je u Novom Sadu prošle godine sprovela kompanija „Vivify Ideas“ pokazalo je da samo trećina Novosađana ne baca hranu.

- Najčešći razlog je istek roka trajanja ili prekomerna kupovina – navela je aktivistkinja Slavica Ranisavljev Kovačev.

– Takođe se pogrešno shvata pojam roka trajanja. Naime, mnogi ne znaju da se oznaka “Upotrebljivo do” odnosi na kvalitet proizvoda, a ne na njegovu ispravnost i bezbednost, tako da se može koristiti i kada taj rok istekne. Zbog toga je naš savet pametno planiranje kupovine – da se kupuje prema spisku, prave manji obroci ili ostatak hrane sačuva za neki naredni obrok. Dakle, potrebno je samo određenu energiju i vreme uložiti u početak razmišljanja da bi ishod bio pozitivan.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: Kaboompics .com, Pexels

POPULARNO