U toku druga faza obnove Kameničkog parka - cilj da bude posećen tokom cele godine


Postavljeno je igra­lište za decu, veliki broj novih klupa

Prva faza rekonstrukcije parka završena je krajem prošle godine, a radove su sa po 35 miliona dinara finansirali Pokrajinska vlada i Grad Novi Sad.

Pre oko dva meseca započeta je druga faza radova za koju je izdvojeno dodatnih 70 miliona dinara, a planirano je da sve bude završeno sredinom godine.

Cilj obnove tog spomenika prirode je da se on „oživi“ i da bude posećen tokom cele godine, a ne samo za vreme prvomajskih praznika.

Najavljeno je da će tokom ove faze radova biti postavljena i teretana na otvorenom, te da će tri toaleta koja su bila zapuštena biti rekonstruisana. U saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture urađena je studija o načinima obnove kulturno-istorijskih spomenika kojih je u Kameničkom parku mnogo, a ti radovi će doći na red u nekoj od narednih faza, prenosi Dnevnik.

Tokom prošle godine iz jedinog preostalog jezera koje potiče još iz perioda nastanka parka, izvađena je velika količina smeća i mulja, te je napravljen bolji prilaz vodi iz izvora kojim se jezero puni. Osim toga, od rampe koja se nalazi na ulazu u park, pa do jezera, podignute su tri betonske staze na mestima koje su građani pret­hodnih decenija utabali. U središnjem delu parka postavljeno je igra­lište za decu, veliki broj novih klupa, stolova i korpi za smeće, kao i kućice za slepe miševe koji su ovde zaštićena životinjska vrsta.

Radnici JKP „Gradsko zelenilo“, pored tekućih radova, uveliko pripremaju Kamenički park za tradicionalni prvomajski uranak.

Iz ovog preduzeća naglasili su da će loženje vatre tokom 1. i 2. maja biti dozvoljeno samo na ložištima koja će pos­ta­viti redarska služ­ba JKP „Gradsko zelenio“, a naplata po danu iznosiće 400 dinara. Parkiranje će biti dozvoljeno do rampe koja se nalazi na ulasku u Kamenički park. Cene prkiranja nisu menjane u odnosu na prošli godinu, te će se 1. i 2. maja naplaćivati 200 dinara po danu.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: NSinfo

POPULARNO