U Srbiju ušlo 600.000 polovnjaka: Zabrana uvoza starih vozila?


Ekološki automobili kod nas na nivou statističke greške

Da li će se urediti tržište polovnih, samim tim i novih vozila u Srbiji?

Na taj odgovor dugo se čeka, a da je krajnje vreme da se nešto uradi po tom pitanju, potvrđuje podatak da se kod nas godišnje proda i pet puta više polovnjaka nego novih automobila. Na taj način postajemo poslednja stanica vremešnim vozilima sa starim motorima.

Za poslednjih pet godina, u Srbiju je ušlo 600.000 polovnjaka. Postajemo auto otpad, što je poražavajuća činjenica, koju još težom čini pitanje, gde će za koju godinu završiti na hiljade starih automobila. Na prezasićenom tržištu, i dalje su najtraženiji nemački automobili, a najprodavanija vozila su do 6.000 evra. Nadležni najavljuju da će se uvoziti vozila, ne starija od 10 godina.

"S jedne strane uvoznici moraju da zadovolje novi euro 6 propis, s druge strane euro 3 norma od 2000. godine, uvozi se sve i svašta. Pogledate na putu vremešni tamić da mu točak ide u osmicu, dimi, puši, on je prošao tehnički, a neki automobili ne mogu. Trebalo bi malo više struke i usklađivanja", kaže za RTV Srđan Ačanski, menadžer prodaje vozila.

Ekološki automobili kod nas i dalje su na nivou statističke greške, registrovano je svega 400 automobila, a država ne daje subvencije.

"U Sloveniji i Hrvatskoj za hibridni auto imate 4.000 evra subvenciju i imate uređenu mrežu punjača, a za električni čak 10.000 evra. U Švedskoj i Danskoj i do 40.000 evra država subvencioniše jer su shvatili da ne mogu bez čistog vazduha jer najskuplje je zdravlje, ljudi ne shvataju, plate jeftin auto pa onda plaćaju lečenje", navodi Miloš Petrović, predsednik Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova.

izvor: rtv.rs, foto: Skitterphoto, Pexels

POPULARNO