U Srbiji prošle godine uvezeno i prodato 180.000 automobila - čak 150.000 polovnjaka


Srpsko tržište je u usponu, ali bi on trebao da bude brži

U Srbiji je prošle godine uvezeno i prodato 180 hiljada automobila od čega je čak 150 hiljada polovnjaka i 30 hiljada novih vozila. Srpsko tržište je u usponu, ali bi on trebao da bude brži ocenjuje predsednik Srpske asocijacije uvoznika delova i vozila Milan Vukasović.

"Od 2008. godine dolazi do rasta prodaje novih automobile u Srbiji, a u isto vreme prodaje se veliki broj polovnih vozila, te smo sada u situaciji da se polovna vozila mnogo više prodaju nego novi automobili", kaže Vukasović za RTV.

On objašnjava da se struktura prodaje automobila promenila posle finansijske krize jer je prodaja novih automobila ustupila mesto prodaji polovnih vozila.

"Reč je o posledici krize i padu životnog standarda, pa sada imamo odnos 5:1 u korist polovnih automobila", kaže Vukasović i dodaje je taj odnos poboljšanje u odnosu na ranije godine kada je odnos novih i polovnih vozila bio 10:1.

"Tržište polako naginje ka novijim automobilima, ali smo još uvek jedna od zemalja u kojima se vozi najstariji vozni park, pa iako se situacija popravlja ne možemo reći da naši građani voze novije automobile", smatra Vukasović i dodaje da naši građani treba da voze novije automobile, te da je euro 3 standard koji se primenjuje pri uvozu prevaziđen.

On ističe da se ova oblast mora sistemski rešiti jer bi svaka promena pojedinačnim merama predstavljala udar na prazne novčanike građana Srbije.

"Ukoliko bi država posredstvom finansijskih institucija pomogla građanima da dođu do novca za novije automobile, u našoj zemlji bi se vozila ekološki čistija ali i bezbednija vozila", smatra Vukasović i dodaje da polovni automobili koji prođu tehnički pregled jesu tehnički ispravni, ali da to ne znači da su bezbedni s obzirom da je reč o prevaziđenoj tehnologiji proizvodnje.

On ističe da se na Sajmu automobila u Beogradu pokazalo da se u našoj zemlji prate trendovi, s obzirom da svaki proizvođač ima električne i hibridne automobile u svojoj ponudi, što je budućnost te industrije.

"Da bi se u tome uspelo potrebna je infrastuktura, te opet dolazimo do potrebe za podrškom države u pogledu postojanja električnih punjača ali finansiranja skupih modela sa novim tehnologijama", zaključuje Vukasović.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: Aayush Srivastava, Pexels

POPULARNO