U Novom Sadu oko 200 dečjih igrališta - potrebna obnova i sanacija


U Limanskom parku na igralištu na skoro svakoj spravi nedostaje
po deo, dok je podloga, pod dejstvom različitih vremenskih faktora izgubila svoju čvrstinu i funkcionalnost.

Zbog takvog stanja igrališta, roditelji i staratelji koji dovode decu zabrinuti su za njihovu bezbednost.

Na teritoriji grada postoji oko 200 dečjih igrališta, čije se održavanje, obnova i sanacija obavljaju kroz redovno godišnje održavanje.

Nadzorni organ Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije sprovodi redovan nadzor i obilazak igrališta i tom prilikom se izdaju nalozi za popravku svih oštećenja. Takođe, intervencije se obavljaju i prema prijavama dobijenim od strane inspekcije, mesnih zajednica ili samih građana.

Treba imati na umu da je od 23. novembra prošle godine na snazi Pravilnik o bezbednosti dečjih igrališta Ministarstva privrede Vlade Republike Srbije, koji ima za cilj povećanje stepena bezbednosti dece prilikom igre na otvorenom.

Pravilnikom je po prvi put tačno definisano i ko je odgovoran za bezbednost i održavanje igrališta, što praktično znači da svako igralište ima svog vlasnika, koji je u najvećem broju slučajeva lokalna samouprava.

Nadležne službe obišle su sve lokacije na kojima su postavljena dečja igrališta i evidentirane su sve intervencije koje je potrebno izvršiti, kako bi igrališta bila u potpunosti sa odredbama Pravilnika, rečeno je u pismenom saopštenju Gradske službe za odnose sa javnošću.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: NSinfo, ilustracija

POPULARNO