Traži se idejno rešenje za produžetak omiljenog šetališta: U NS na ušću Kanala u Dunav pešački most


Novi most, oko 180 metara dužine i 6,2 širine

Budući da je urbanističkim planom u blizini Radne zone “Sever 3”, na ušću Kanala Dunav–Tisa–Dunav u Dunav, predviđena izgradnja pešačko-infrastrukturnog mosta i poslovno-ugostiteljskog objekta, Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije raspisala je arhitektonski konkurs za idejno rešenje.

Od učesnika konkursa se očekuje da na osnovu urbanističkih uslova daju detaljniju urbanističko-arhitektonsku razradu svih objekata, mosta, hotela, pristupnih saobraćajnica i neposrednog okruženja, kao i da sve to integrišu u funkcionalnu i estetsku celinu, koja odgovara ambijentu i specifičnostima lokacije.

Kako je u dokumentaciji navedeno, sprovođenje konkursa je prvi korak ka realizaciji pomenutih investicija i obaveza koja prethodi izradi projektno-tehničke dokumentacije, a želja je Grada da uključi stručnu javnost da bi se pronašlo najbolje rešenje. Most, koji će spojiti obale Kanala DTD, trebalo bi da predstavlja još jedano urbano obeležje na ulazu u grad, i zato je od izuzetnog značaja da bude poseban, estetski, funkcionalno i konstruktivno.

Osim mosta i hotela, od učesnika konkursa se očekuje da projektuju pristupne saobraćajnice, osmisle javno osvetljenje i uređenje zelenih i drugih slobodnih površina u neposrednoj okolini.

Uz planirani most, s južne strane Kanala DTD su predviđeni luka, pristanište, slobodna zona i robno-transportni centar, što, po mišljenju urbanista, pruža mogućnost da se na samom „špicu” ušća Kanala u Dunav izgradi hotel, a sa severne strane trebalo bi da bude zaštitno zelenilo, prenosi Dnevnik.

Novi most, oko 180 metara dužine i 6,2 širine, biće namenjen za kretanje pešaka, biciklista i interventnih vozila, i trebalo bi da premosti infrastrukturu preko Kanala. Po sredini je predviđena biciklistička staza širine tri metra, a s obe strane će biti trotoari. Planirano je da biciklistička staza bude deo međunarodnog projekta koji se zasniva na izgradnji tzv. zelenih puteva, i trebalo bi da poveže prirodne i istorijske znamenitosti Novog Sada i susednih regija.

Prostor na samom „špicu” ušća Kanala u Dunav namenjen je poslovno-ugostiteljskom objekatu, a budući da je planiran na građevinskom zemljištu koje nije površina javne namene, investitor će odabrati sadržaje, programe i specifične namene. Zbog prirode terena, nije dozvoljena izgradnja podruma i suterena, tako da će hotel imati visoko prizemlje s dva do tri sprata. Kako je navedeno, izgled objekta bi trebalo da bude u skladu s reprezentativnim karakterom lokacije, pošto se nalazi na ulazu u grad rekom Dunav. Osim toga, urbanisti preporučuju nepretencioznu arhitekturu  i korišćenje savremenih materijala, pogotovo stakla.

Inače, na obuhvaćenom prostoru planirano je nadvišenje kejskog zida, do kote odbrane od hiljadugodišnje velike vode, preko mobilne odbrane koja se postavlja po potrebi.

Budući da se, kako je u konkursnoj dokumentaciji navedeno, traži idejno rešenje, za produžetak „omiljenog šetališta Novosađana”, odnosno Keja, ono bi trebalo da zadovolji niz kriterijuma, od estetičnosti do ekonomičnosti, funkcionalnosti i pristupačnosti, ali i mogućnosti fazne realizacije.

Autori prvonagrađenog rešenje dobiće milion dinara, dok će za drugo i treće mesto biti dodeljene nagrade od 700.000, odnosno 400.000 dinara. Rok za predaju radova je 23. maj, dok žiri do 17. juna mora odabrati najbolje, a nagrađeni radovi biće predstavljeni javnosti.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: ilustracija, Juhi King, Pixabay 

POPULARNO