Telep izlazi na Dunavac: Projektuje se mala urbana celina - sa šetališa na pontone, plivanje i vaterpolo...


Ova lokacija se nalazi u istočnom delu Dunavca-Šodroša

Gradska uprava raspisala je tender za izradu tehničke dokumentacije za uređenje lokacije na Južnom Telepu, u sklopu projekta uređenja 46 mikrolokacija u Novom Sadu, kao deo pripreme za održavanje Evropske prestonice kulture 2021. godine.

Ova lokacija se nalazi u istočnom delu Dunavca-Šodroša i odabrana je da bude uređena nakon razgovora sa stanovnicima ovog dela grada.

Idejno rešenje je napravljeno nakon javnog konkursa još 2017. godine, a sada se na osnovu tog rada pravi tehnička dokumentacija, odnosno projekat za uređenje lokacije.

Kako se navodi u konkursnoj dokumentaciji, prostor bi trebalo da što više zadrži svoju prirodu, odnosno da ostane prilaz reci, a da dobije plovni objekat ponton, koji će služiti za kulturu, rekreaciju i turizam.

Ovi pontoni, odnosno "paviljoni", biće povezani sa šetalištem na nasipu i moći će da se koriste pri svakom vodostaju, što je posebna prednost.

Glavni plovni objekat će biti multifunkcionalan, tako da se na njemu održavaju razni kulturni sadržaji, kao i da ima polu ograđen prostor za plivanje i vaterpolo sa tribinama.

Konstrukcija ponton ća biti od drveta i betona.

Za izradu projekta je predviđeno do 1,4 milion dinara.

Za sada nema informacija kada će uslediti uređenje ovog urbanog džepa, jer u planu radova za ovu godinu UGZI-a nije naveden.

izvor: 021.rs, agencije, foto: facebook.com/NoviSad2021

POPULARNO