Takmičenje u ispijanju alkohola i sa trinaest godina - kasnije može da preraste u ozbiljan problem


Zloupotreba alkohola kod dece nije novina

Deca u najranijem uzrastu probaju alkohol, a već sa trinaest godina počinju i da ga konzumiraju, kažu stručnjaci.

Takmičenje među vršnjacima u ispijanju alkohola u početku deluje kao igra, a kasnije može da preraste u ozbiljan problem, upozoravaju psiholozi.

Zloupotreba alkohola kod dece nije novina, ona je u našem društvu prisutna već decenijama unazad, kaže klinički psiholog Dušan Vuković. On naglašava da model ponašanja započinje iz vršnjačke klupe, a kasnije se prenosi kao model iz kuće.

Više od 80% maloletnika probalo alkohol - zabrana prodaje u večernjim satima, jedno od rešenja?


“Ono sto je suštinski najveći problem kod adolescentnog alkoholizma ili uopšte zloupotrebe bilo kakvog alkohola što je to uzrast kada mladi ljudi uče odbrambene mehanizme koje će da koristiti tokom života. Alkohol, mehanizam zavisnosti postiže kroz anksiolitični efekat na psihu, vi popijete da zaboravite neki stres i vi ako sa petnaest, šesnaest sedamnaest godina počinjete da učite da pijete, je l` da bi zaboravili, vi vremenom nemate adekvatan odbrambeni mehanizam”, kaže Vuković.

Zbog društvene prihvatljivosti akohol je itekako dostupan maloletnicima, a njegova zloupotreba u ranom razvojnom periodu utiče na negativne promene ponašanja kod dece.

Stručnjaci ističu da je neophodno da roditelji ostvare otvorenu komunikaciju sa decom, da uspostave ravnotežu u vaspitanju i da im na vreme objasne šta je to odgovorno konzumiranje alkohola.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: Лечение Наркомании, Pixabay

Više od 80% maloletnika probalo alkohol - zabrana prodaje u večernjim satima, jedno od rešenja?

POPULARNO