Svoju budućnost vide u nekoj od evropskih zemalja: Mladi bi da odu iz Srbije


Za politiku nisu zainteresovani, nemaju poverenje u političare

Tri četvrtine mladih u Srbiji izražava želju/nameru da emigrira, što stavlja Srbiju na prvo mesto među zemljama u regionu.

Mladi u Srbiji zainteresovani su za poboljšanje ekonomskih uslova i smanjenjem nezaposlenosti, što u ogromnoj većini smatraju najvažnijim zadatkom Vlade Srbije, ali podjednako i borbu protiv korupcije i kriminala, za socijalnu pravdu i sigurnost za sve, podsticanje rasta stanovništva, očuvanje prirodne sredine.

Obimno istraživanje Fondacije "Fridrih Ebert", koje je sprovedeno od 22. januara do 1. marta 2018. godine u 48 mesta u Srbiji, a u kojem je učestvovalo više od 1.100 ispitanika, pokazuje i da su mladi u Srbiji podeljeni u vezi sa pitanjem da li zemlja treba da uđe u Evropsku uniju, ali i da svoju budućnost vide u nekoj od evropskih zemalja, a najpoželjnije su im Nemačka, Austrija i Švajcarska. Takođe, visoko se kotiraju i SAD.

Govoreći danas o ovom istraživanju, ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib izjavio je danas da je zadovoljan što mladi u Srbiji svoju budućnost vide u Evropi, ali je, međutim, zabrinut zbog lošeg imidža Evropske unije u Srbiji.

"Zbog toga radimo na unapređenju slike Evropske unije. Postoje mnogi argumenti koji govore u prilog Unije", rekao je Šib na konferenciji "Za dostojanstvenu budućnost! Izazovi mladih u Srbiji i Jugoistočnoj Evropi".

Mladi su, naravno, budućnost Srbije, a njena budućnost, istakao je nemački ambasador, treba da bude u Evropskoj uniji. On je stoga zamolio Vladu Srbije i političke stranke da pogledaju istraživanje koje je sprovela Fondacija "Fridrih Ebert".

Istraživanje, kojim su obuhvaćeni mladi od 14 do 29 godina (prosečna starost ispitanika bila je 22 godine), pokazalo je niz vrlo interesantnih podataka, kao što je recimo pokazatelj da se mladima ne posvećuje dovoljna pažnja, osim u političkim kampanjama, prenosi Mondo.

izvor: mondo.rs, agencije, foto: NSinfo

POPULARNO