"Sva deca moraju u školu i sva moraju da budu vakcinisana"


Ko neće da upiše dete u školu, snosiće sankcije

Sva deca moraju da idu u školu, vakcinisana i nevakcinisana, to je zakonom regulisano, a postoji drugi zakon koji reguliše pitanje zdravstvene zaštite, uključujući i pitanje nevakcinisanja dece, izjavio je danas ministar prosvete Mladen Šarčević.

On je za TV Prvu rekao da do 1. septembra ima vremena i da će se do analizirati svi podaci i komisija koja je zadužena za to rešiće sve što treba.

"Ko neće da upiše dete u školu, snosiće sankcije, jednom ćete platiti kaznu", dodaje Šarčević.

Na snagu stupile izmene Zakona: Roditelji mogu da obore ocenu nastavnika...


On je rekao da je bilo normalno da se deca vakcinišu i da time što je vakcinisanje ranije bila stvar koja se podrazumeva, nije bilo ugrožavanja druge dece.

Šarčević je dodao da nema mnogo nevakcinisane dece, da su se ljudi urazumili kada su videli kakve fatalne posledice mogu da budu ako se dete ne vakciniše.

On je još rekao i da je ove godine upisano više dece nego lane.

"Imamo sreće da je ova generacija malo jača od prethodne, na nivou cele Srbije imamo više od 67.000 prvaka, prošle godine je bilo upisano 65.500, mada to ne znači da je natalitet baš toliko otišao", kaže ministar prosvete.

Planirano je da od juna 2021. godine srednjoškolci polažu državnu maturu koja će podrazumevati da pored maternjeg jezika, izbornog predmeta i matematike, učenici polažu i srodne predmete koji su bliski fakultetu koji žele da upišu.

izvor:Tanjug, TV Prva, agencije, foto: ilustracija

Na snagu stupile izmene Zakona: Roditelji mogu da obore ocenu nastavnika...

POPULARNO