Studenti iz NS napravili robote koji mere atome - predstavljaju Srbiju na finalnom takmičenju EUROBOT


Tokom mečeva roboti su bili potpuno autonomni

Dvanaest studenata novosadskog Fakulteta tehničkih nauka, podeljenih u tri tima, nadmetaće se u finalu evropskog takmičenja u robotici EUROBOT 2019. u Francuskoj, u konkurenciji više od 1.500 robotičara iz 60 zemalja.

Studenti četvrte godine koji čine timove "PMG robotics", "Memristor" i "Probotech" plasirali su se na ovo prestižno takmičenje kao pobednici nacionalnog nadmetanja.

Tema ovogodišnjeg takmičenja je "Atom factory", u čast velikom hemičaru Dmitriju Mendeljejevu, koji je pre 150 godina napravio klasifikaciju hemijskih elemenata kakva se i danas koristi.

Kako za Blic objašnjava član tima "PMG robotics" Želimir Trišić, tokom takmičenja roboti imaju zadatak da na terenu izvedu akcije koje simbolično predstavljaju eksperiment, klasifikuju i mere atome i mnoge druge stvari.

- Tokom mečeva roboti su bili potpuno autonomni i u energetskom i u upravljačkom smislu, što znači da su posle starta sami obavljali zadatke i rešavali nastale situacije. Imali smo dva robota na terenu koje smo programirali da potpuno autonomno razvrstavaju atome po boji i težini i slažu ih na za to predviđena mesta, a imali smo i jednog malog robota koji je imao zadatak da se potpuno autonomno sa poda popne na teren u sklopu posebnog zadatka "funy action" - kaže sagovornik Blica.

Takmičenje EUROBOT ove godine okupiće preko 60 ekipa najboljih robotičara iz Evrope, ali su organizatori prošle godine dozvolili i ekipama iz Alžira, Kanade i Tajvana da učestvuju u toj prestižnoj manifestaciji koja stiče sve veću popularnost širom sveta. Studenti iz Srbije svake godine bili su u samom vrhu tog takmičenja i uvek su ostvarivali zapažene rezultate.

izvor: blic.rs, agencije, foto: ftn.uns.ac.rs

POPULARNO