Stižu i majstori iz Mađarske ili Španije: Fasada Vladičanskog dvora do kraja godine u novom ruhu


Izuzetno zahtevan posao - opeka stara 120 godina

Vladičanski dvor, jedan od simbola Novog Sada, trebalo bi da do kraja godine dobije novo ruho, budući da je počela rekonstrukcija tog zdanja.

Konzervatorsko-restauratorski radovi odvijaće se u tri faze, a obnova istočne fasade, za koju je zadužena beogradska firma „Koto” d.o.o., već je počela i trebalo bi da bude završena početkom leta.

Posle prve faze, uslediće obnova južne i zapadne strane objekta, a pošto tender za te  radove, koji je u godišnjem planu javnih nabavki Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada, tek treba da bude raspisan, još se ne zna ko će sređivati te delove zgrade.

Direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada mr Siniša Jokić kaže za Dnevnik da je reč o izuzetno zahtevnom poslu, budući da je opeka stara 120 godina. On podseća na to da je Vladičanski dvor poslednji put rekonstruisan 2006. odnosno 2007. godine, kada je obnovljen krovni pokrivač i sanirana fasada.

Vešte ruke majstora najpre će pažljivo skidati originalnu keramičku oblogu na istočnoj starni dvora, analizirati njeno stanje, čistiti je i upotrebljive delove vraćati na fasadu, odnosno po odgovarajućim standardima izraditi i ugraditi nove, ukoliko su oštećenja velika.

Osim toga, planirana je i rekonstrukcija fasadne plastike od veštačkog kamena.

– U toku je trijaža opeke i kada utvrdimo u kakvom je stanju, „zdravu” ćemo vratiti, a od, po konzervatorsko-restauratorskim standardima dobrih zanatskih proizvođača, naručićemo replike po uzoru na originalnu oblogu – objasnio je Siniša Jokić za Dnevnik.

– Za izradu nove opeke najverovatnije ćemo angažovati majstore iz Mađarske ili Španije, sve zavisi od cene, kvaliteta, ali i da li će ponuđači moći da ispoštuju tražene rokove.

Obnovu zdanja, koje je 2007. proglašeno za spomenik kuture, zajednički finansiraju Vlada Vojvodine s 30.918.550 dinara i Grad Novi Sad s 31.342.745. Inače, projekat zajednički realizuju Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture i Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada. Izrada projekta i stručni nadzor povereni su Pokrajinskom zavodu, a konzervatorski nadzor arhitekti-konzervatoru iz Gradskog zavoda.

Vladičanski dvor sagrađen je 1901. po nacrtu arhitekte Vladimira Nikolića. Autor je jedan od najupečatljivijih simbola Srpske Atine projektovao u vizantijskom stilu, koristeći iskustva srpskih srednjovekovnih majstora, čime je postignut stilski sklad, prenosi Dnevnik.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: NSinfo

POPULARNO