Stiže internet u autobuse: GSP umesto 8 novih autobusa kupuje 21 - WiFi, video-nadzor, klima...


Novi autobusi treba da imaju minimum 30 mesta za sedenje

Novosađani bi do kraja godine trebalo da se, umesto u osam novih midi-autobusa (srednje veličine) s pogonom na komprimovani prirodan gas (CNG), odnosno metan, voze u 21.

Javno gradsko saobraćajno preduzeće „Novi Sad” je, nakon završenog tendera za osam takvih autobusa, raspisalo novu javnu nabavku, koja je otvorena do 10. maja u 11 časova, putem koje traže najnižu ponudu za kupovinu još 13 novih solo niskopodnih autobusa za gradski saobraćaj s ugrađenim motorima s pogonom na CNG.

Po njihovom zahtevu, novi autobusi treba da imaju minimum 30 mesta za sedenje, odnosno minimum 28 putničkih, jedno za smeštaj kolica za osobe s invaliditetom i jedno vozačko mesto. Tu treba da bude uključen i „jednoiposed” – mesto za majku i dete u prednjem delu autobusa. Autobusi treba da budu takvog kapaciteta da mogu da prime do 90 putnika.

Interesantno je da se zahteva da vozila imaju ugrađen WiFi bežični internet uz mogućnost povezivanja na mrežu za najmanje 30 putnika istovremeno. Takođe i da budu opremljeni video-nadzorom, koji bi neprekidno snimao unutrašnjost vozila i kompletnog prostora za vozače i njihova lica, putničkog dela prostora i deo oko svih vrata, prostor ispred vozila, te ulaz i izlaz. Osim toga, trebalo bi da snimaju i zvuk u prostoru vozačke kabine.

JGSP je od Grada dobio dodatnih 350 miliona dinara za nabavku novih autobusa, a to je odlučeno na nedavnoj sednici Skupštine grada. Zbog toga se i program njihovog poslovanja menja pa će, umesto planiranih 100 miliona, od Grada dobiti čak 450 miliona dinara za kapitalne subvencije za tekuću godinu, odnosno za obnovu voznog parka u ovom slučaju. Ukupna vrednost planirane nabavke 13 solo autobusa s pogonom na CNG je oko 356 miliona, te će, osim novca iz gradske kase, on biti izdvojen i iz budžeta preduzeća, koje će u kupovinu uložiti oko 5,6 miliona dinara, prenosi Dnevnik.

Ta investicija je ocenjena kao „krajnje opravdana”, budući da je prosečna starost voznog parka JGSP veća od 13 godina, a karoserija više od devet. Osim toga, kupovinom novih autobusa uticalo bi se na zaštitu životne sredine, poboljšanje bezbednosti u saobraćaju i komforniji prevoz putnika u savremenijim autobusima, klimatizovanim i konstruktivno prilagođenim za prevoz svih kategorija putnika, uz zadovoljavanje potreba osoba s invaliditetom i majki s decom.

U novembru prošle godine gradski prevoznik je odustao od kupovine pet novih solo niskopodnih autobusa na dizel-gorivo zbog privatizacije akcionarskog društva „Ikarbus” od kojeg je trebalo da ih dobije. Tada je odlučeno da preduzeće, umesto za tu investiciju, novac uloži u otplatu sedam niskopodnih „Ikarbusovih” vozila na dizel-gorivo kupljenih na lizing 2016. godine, u kojima se građani voze od marta 2018. Grad je za otkup i isplatu u celosti izdvojio 100 miliona dinara, a preduzeće dodatna 4,2 miliona.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: naeim, Pixabay 

POPULARNO