Srbija želi da se priključi Digitalnom putu svile - Dogodine 5G internet


Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić
izjavio je da Srbija u saradnji s Kinom želi da se priključi Digitalnom putu svile, kao i da stvara uslove da se već 2020. u zemlji krene s 5G tehologijom za brzi internet.

"Prvi put je Kina inaugurirala na neki načini treći put svile, a to je Digitalni put svile, pored ovog kopnenog i pomorskog. Mi smo na forumu (Pojas i put) imali deo posvećen digitalnoj transformaciji zemalja koje se nalaze na Putu svile i digitalnom povezivanju tih zemalja", rekao je Ljajić Tanjugu posle sastanak s predstavnicima kompanije Huavej.

Naveo je da je to vrlo važna komponenta čitavog tog velikog projekta od koje će veliku korist imati zemlje kroz koje taj put prolazi.

"Što se tiče Srbije, mi već radimo na izgradnji telekomunikacione infrastrukture i tu je naš ključni partner Huavej. Radi se o projektu od 150 miliona evra koji je u toku, i do sredine sledeće godine 750.000 domaćinstava u Srbiji će biti povezano sa optičkom mrežom, a samim tim dobiti i mogućnost brzog interneta. Na taj način mi stvaramo preduslove da počnemo 2020. sa 5G tehnologijom", rekao je Ljajić.

izvor: Tanjug, agencije, foto: Marcelo Chagas, Pexels

POPULARNO