Srbija dobija "Nacionalni stadion" u Surčinu: 60.000 mesta, reprzentacija, finala Lige šampiona i LE


Izgradnja će koštati između 50 i 70 miliona evra

Na državnom poljoprivrednom zemljištu, na ukupno 430 hektara, biće izgrađen "Nacionalni fudbalski stadion" sa pratećim objektima.

Kapacitet 60.000 gledalaca.

Parking sa 10.500 mesta.

Posle nekoliko ideja i predloga, utvrđeno je da Nacionalni fudbalski stadion ipak bude izgrađen u opštini Surčin.

Početak radova je predviđen za narednu godinu. Stadion će biti izgrađen na 35 hektara, a sa pratećim objektima ceo taj prostor zauzima ukupno 430 hektara.

Predsednik Skupštine opštine Surčin Stevan Šuša za "Večernje novosti" kaže da će stadion biti napravljen na sadašnjem poljoprivrednom zemljištu, koje je pripadalo PKB-u (Poljoprivrednom kombinatu Beograd).

Taj deo zemljišta je bio izuzet iz privatitacije, a na njemu se sada nalaze životinjska farma i ergela konja, kao i silosi, garaže i prostorije za poljoprivredno zemljište.

"Iako je ovo zemljište obradivo, izabrano je zbog odličnih lokacijskih uslova. Svi koji budu dolazili na utakmice, stizaće autoputem, a pravi se i posebno uključenje za stadion. Kada bude napravljena sva saobraćajna infrastruktura, iz najudaljenijih delova Beograda moći će da se stigne za najviše pola sata. U blizini je i aeorodrom 'Nikola Tesla', što je takođe jedna od prednosti", kaže Šuša.

Planirani fudbalski stadion biće multifunkcionalan. Biće izgrađeni i lokali za trgovinu i ugostiteljstvo. Na 326 hektara prostiraće se spratni sadržaji, na 65 hektara saobraćajna infrastrukura.

Posetioci će do stadiona moći da dođu i vozom, jer je u planu proširenje linije 4 "BG voza".

O Nacionalnom fudbalskom stadionu priča se godinama unazad.

Još 2012. godine govorilo se o ovoj temi, sa idejom da srpski fudbal dobije svoj dom za odigravanje reprezentativnih mečeva, svoj fudbalski Vembli, kako bi se stvorili uslovi da se Beograd i Srbija kandiduju za domaćina finala nekog od evropskih klupskih takmičenja po standardima Evropske fudbalske unije - Lige šampiona ili Lige Evrope.

U prvobitnim razgovorima govorilo se o nekoliko potencijalnih lokacija (Stara Pazova - gde se već nalazi "Kuća fudbala"), desna obala Dunava, odnosno pozicija Luke Beograd, potom lokacija kod takozvanog "Beogradskog Banata", uz novi "kineski most", odnosno Most Mihaila Pupina, kao i "Sremski Beograd", odnosno lokacija iza Bloka 45...

Pre četiri godine, tačnije 2015. godine, tadašnji premijer Aleksandar Vučić izjavio je da će Vlada izdvojiti 150 miliona evra za izgradnju stadiona.

izvor: novosti.rs, mondo.rs, agencije, foto: sergio souza, Pexels, ilustracija