Škole u Novom Sadu primenjuju društveno koristan rad: Đaci bolje prihvataju kaznu u vidu rada


Novosadske škole primenjuju meru društveno korisnog rada u
skladu s Pravilnikom koji je na snazi u svim osnovnim i srednjim školama Srbije od 15. septembra.

Po Pravilniku, đaci koji se neprimereno ponašaju mogu dobiti razne vaspitne mere društveno korisnog rada, koje određuje škola u zavisnosti od težine učinjenog dela.

Deca koja se neprihvatljivo ponašaju mogu dobiti zadatke poput čišćenja i uređenja školskog dvorišta i učionica, zatim pomoći bibliotekaru, domaru ili dežurnom nastavniku, kao i pripreme materijala za rad u vezi s temom koja je povezana s određenim ponašanjem i sistemom vrednosti.

Novina koja traje od početka tekuće školske godine uglavnom nailazi na pozitivne komentare pojedinih novosadskih škola, a direktorka Osnovne škole „Dušan Radović” Slavoljupka Mihajlović za Dnevnik navodi da đaci bolje prihvataju kaznu u vidu rada, nego u vidu opomene ili ukora.

– Đaci se ne bune jer znaju da su krivi pa urade ono što moraju i mislim da im tada proradi svest pa se više trude da ne ponove istu grešku – kaže Slavoljupka Mihajlović.

– U našoj školi primenjujemo taj pravilnik u granicama jer nismo imali potrebe za nečim ozbiljnijim. Uglavnom zadajemo zadatke poput čišćenja učionica i dvorišta, a kažnjavamo ih za nepri­mereno ponašanje prema drugarima ili, u ređim slučajevima, prema nastavnicima.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: Caio Christofoli, Pexels

POPULARNO