Samo prva smena: Pojedine škole od septembra imaće samo prepodnevnu smenu


Škole teže ka jednosmenskom radu

Đaci 210 škola od ukupno oko 1.200, koliko ih ima u Srbiji, od septembra će u škole ići isključivo tokom prepodnevne smene, i u celodnevnu nastavu, što je predviđeno pilot-projektom Ministarstva prosvete, piše "Blic".

Nastavnici, roditelji i direktori slažu se da je pohađanje samo prve smene odlična ideja, ali skeptični su kako će to biti izvodljivo.

"Mi od septembra pokrećemo projekat koji se zove celodnevna nastava i jednosmenski rad u školama. To je predviđala i stara strategija obrazovanja, ali nije bila urađena mreža škola", izjavio je ministar prosvete Mladen Šarčević. On je za Blic objasnio da je u pitanju pilot-projekat, koji podrazumeva 210 škola, odnosno otprilike jednu šestinu ukupnog broja. Prema njegovim rečima, nakon početnog projekta koji startuje naredne školske godine, razvija se strategija do 2030. godine.

Upitan da prokomentariše skeptičnost prosvetara i roditelja da je, zbog nedovoljno prostora, projekat neizvodljiv, Šarčević kaže da ministarstvo ima u vidu da u nekim mestima postoji višak, a u drugima manjak škola. "Na Novom Beogradu nedostaju dve škole, u Novom Sadu isto dve, u Pazaru takođe, ali u nekim mestima se škole zatvaraju", kaže Šarčević.

Kako dodaje, imamo viška prostora, zgrade koje se ne koriste jer ih niko više ne održava, kao i mnogo parcela koje pripadaju prosveti, a da to ni ne znamo.

Po pravilu, škole teže ka jednosmenskom radu, a to realizuju tek kada imaju potrebne uslove, objašnjavaju u Ministarstvu. Većina škola sada radi u dve smene. Manji broj matičnih škola radi u jednoj, a njihova izdvojena odeljenja, u najvećem broju slučajeva, što su obično seoske škole, takođe rade u jednoj smeni.

izvor: blic.rs, agencije, foto: StockSnap, Pixabay 

POPULARNO