Sa njima ležemo, ustajemo, koristimo ih pet sati dnevno: Naredni korak u evoluciji plaćanja


Mobilni telefoni prevazišli svoju osnovnu funkciju-komunikaciju

Naredni korak u evoluciji plaćanja su mobilni telefoni jer su oni odavno prevazišli svoju osnovnu funkciju-komunikaciju, i polako dobijaju nove uloge, izjavila je direktorka za tržišta Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine u kompaniji Mastercard Jelena Ristić.

“Kada pričamo o tome šta je budućnost digitalnih tehnologija i koja je sledeća stepenica u evoluciji plaćanja, to su definitivno mobilni telefoni i to nije neko veliko iznenađenje jer su oni naša sadašnjost, naša budućnost, sa njima ležemo, ustajemo, u proseku ih koristimo pet sati dnevno što znači da su oni odavno prevazišli svoju osnovnu funkciju i polako dobijaju novu - da služe kao sredstvo plačanja”, ističe Ristić.

Ona je Tanjugu na Digitalnom samitu Zapadnog Balkana rekla da je Mastercard pomoću svoje platforme za digitalne tehnologije, mobilni telefon preorijentisao u instrument sa funkcijom plaćanja zahvaljujući najnaprednijim tehnologijama kao što su tokenizacija, enkripcija i čip.

Što se tiče enkripcije i tokenizacije, kada se kreira virtuelna kartica umesto pravog broja kartice, postoje zamenski, što znači da je nemoguće zloupotrebiti karticu.

“Sama transakcija pomoću enkripcije je vrlo osigurana zato što postoji šifrirana transakcija, i čak i ako neko bi hteo da presretne takvu transakciju nema nikakvu upotrebnu vrednost”, rekla je Ristić.

izvor: novosti.rs, agencije, foto: bruce mars, Pexels

POPULARNO