Rokov potok kroz Petrovaradin teče - pun smeća


Delovi Petrovaradina sve više liče na male divlje deponije

Rokov potok, koji teče kroz Petrovaradin, sve češće je „na meti” nesavesnih građana, koji smatraju da je lakše baciti đubre u vodu (kanal), jer „ona će ga svakako odneti”, nego da ga odlože na propisan način.

Građani koji prolaze Petrovaradinom kraj Rokovog potoka primetiće u njemu gomilu staklene i plastične ambalaže, limenki, velikih vreća punih smeća i pokoji komad nameštaja ili električnog uređaja zapelog za šiblje.

Ni kanali, koji su većim delom godine suvi, a koji tokom obilnih padavina odvode kišnicu iz okolnih ulica u potok, nisu u zavidnom stanju.

U potku mesto nađe čak i staro dečje korito za kupanje, pa ti delovi Petrovaradina sve više liče na male divlje deponije, prenosi Dnevnik.

Upravljanje vodama drugog reda, u koje spada i Rokov potok, po Zakonu o vodama, povereno je lokalnoj samoupravi, a njih održava Vodoprivredno društvo „Šajkaška”.

Iz Gradske uprave za komunalne poslove navode da se svake godine, u okviru predviđenih sredstava, na najkritičnijim deonicama svih potoka raskrčuje šiblje i seče drveće. Radi se o preventivnim merama da bi se obezbedio nesmetani protok vode. Po njihovim rečima, ti radovi su često znatno otežani zbog nelegalno izgrađenih objekata u parceli potoka jer mehanizacija ne može da priđe obali i koritu potoka.

Po podacima VD „Šajkaška”, Rokov potok je 2015. godine u potpunosti uređen i očišćen od mulja i smeća u delu koji protiče kroz Petrovaradin, dok je deo korita Rokovog potoka, oko Ulice Vere Miščević u dužini od 513 metara, izbetoniran 2018. godine.

U Gradskoj upravi za komunalne poslove način za rešenje pomenutg problema vide u pojačanom inspekcijskom nadzoru i pooštrenim kaznenim merama, uz podizanje svesti ljudi o opasnosti od zagađenja, prenosi Dnevnik.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: ilustracija, arhiva

POPULARNO