Rešenje za region? Drastično povećavaju plate da bi sačuvali radnike, 32.000 evra za podizanje dece...


U Mađarskoj 32.000 evra za podizanje dece

Nove članice EU poslednjih godina suočavaju se sa veliki problemom - nedostatkom radnika.

Milioni mladih ljudi, sa pasošem u rukama, otišli su da rade u razvijene države EU.

Istočni blok ostao je bez lekara, građevinskih radnika, inženjera...

Zbog masovnog iseljavanja broj nezaposlenih u njima pao na samo tri do četiri odsto.

Problem rešavaju tako što zaposlenima dižu plate. Pogoduje im i to što skoro sve zemlje srednje i jugoistočne Evrope imaju visoke stope ekonomskog rasta, od četiri do pet odsto godišnje. U Mađarskoj, Poljskoj, Češkoj, Rumuniji i Bugarskoj plate napreduju po stopama od osam do 15 odsto godišnje, prema podacima njihovih nacionalnih statističkih službi i prema izveštajima agencija.

Prosečna neto plaća u Rumuniji početkom ove godine popela se na oko 620 evra, što je oko 50 odsto više nego pre dve godine.

Samo prošle godine plate medicinskog osoblja, nastavnika i profesora skočile su oko 30 odsto, prema Romania Insideru.

Budući da se osetio i manjak građevinskih radnika, njihove su plate početkom ove godine skočile za 40 odsto, zahvaljujući osetnom povećanju minimalne plate.

Plate zaposlenih u rumunskom javnom zdravstvu povećale su se za dodatnih 70 (sedamdeset) odsto. Medicinska sestra zarađuje najmanje 556 evra, a ona s višom stručnom spremom najmanje 645 evra, ne računajući obilne bonuse.

Lekari opšte prakse primaju najmanje 1.960 evra. Zbog prekovremenih sati i rada u hitnoj službi doktori mogu mesečno zaraditi i dvostruko više, tvrdi Romania Insider. Najbolje plaćeni doktori primaju više od 4.000 evra mesečno.

Sličan razvoj događaja zahvatio je ostale srednjoevropske zemlje. Bruto plate u Mađarskoj prethodne dve godine rasle po 12 odsto. Početkom ove godine nastavljaju napredovati tempom od 10 odsto, prema državnoj statistici. Tome treba dodati da je svaka žena mlađa od 40 godina, s najmanje tri godine radnog staža, dobila pravo na državni kredit od 32.000 evra za podizanje dece, koji neće vraćati ako njezina porodica bude imala prinove. U Češkoj bruto plaće već dve godine rastu po stopi od oko 8 odsto, a u Poljskoj od 7 odsto.

Vlada u Varšavi podstakla je skok bruto plata Poljaka za 20 odsto prethodne dve godine. Prosečna neto plata u Poljskoj sada iznosi oko 870 evra. Valja podsetiti da poljske obitelji već više od tri godine dobivaju od vlade oko 115 evra mesečno po svakom detetu nakon prvorođenog, sve do njegove punoletnosti, što utiče na bolji životni standard i natalitet.

izvor: Poslovni dnevnik, b92.net, agencije, foto: skeeze, Pixabay