Prošao sa „jugom“ pola sveta - sprema novu avanturu: Od Srbije do Tajlanda, pa po Australiji


Put dug 20.000 kilometara mogao bi da traje 75 dana

Mladi Bečejac Ninoslav Nino Trajković već je prošao „jugom“ pola sveta, a sada se sprema za novu avanturu.

Pratili smo prvo veliko putovanje do Mongolije i nazad u maminom plavo-belom „jugu” zvanom Rino, kojim je naredne godine prošao Afriku a na kraju puta ga ostavio Srpskom udruženju u Bocvani i sada je eksponat u dvorištu nedovršene Srpske pravoslavne crkve u Gaboroneu.

Iako mu je bilo teško da ostavi Rina, kojim je prošao tako mnogo, bilo je neracionalno skupo da ga s juga Afrike transportuje nazad. U novu avanturu kreće vozeći tridesetogodišnjeg crveno-belog „juga”, kojeg je zbog ženskog kolorita nazvao Rina, a nova destinacija je Australija.

- Na prvom putovanju sa prijateljem od detinjstva Đorđem Ilčešinom putovao sam do mongolske prestonice Ulan Bator i nazad, ukupno 64 dana, i prešli smo 21.500 kilometara, lane sam solo vozio 17.000 kilometara 54 dana do najjužnije tačke afričkog kontinenta u Južnoafričkoj Republici, a sada računam da bi put dug 20.000 kilometara mogao da traje 75 dana – kaže Trajković, prenosi Dnevnik.

Svaki početak puta Ninoslav planira za 20. april, tako da u subotu kreće u avanturu kroz deset država: Srbiju, Bugarsku, Tursku, Iran, Avganistan, Pakistan, Indiju, Bangladeš, Mijan Mar i Tajland, gde će Rina kao poklon ostati jednom bračnom paru u Bangkoku.

- Put nastavljam avionom do Sidneja, gde me čeka jedan naš čovek sa jedinim „jugom“ na petom kontinentu. Kratko ću njime voziti po Australiji, a onda planiram da obiđem ostatak kontinenta, oko 5.000 kilometara, autostopom. Kad stignem u Pert, avionom se vraćam za Srbiju -  upoznao nas je ukratko sa maršrutom nove avanture, ističući da je ovaj novi izazov sasvim drugačiji od prethodnih i zahteva logistiku druge prirode, prenosi Dnevnik.

Oni koji su sa puta po Africi iz dana u dan čekali Ninoslavove objave na društvenim mrežama, pratiće ga i ohrabrivati i ovog puta.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: Carrie Johnson, Pexels, ilustracija