Pregovori za fabriku čokolade trajali 6 meseci - u 2020. nova investicja, nova kompanija, posao za 400 ljudi


Sve proizvode izvoziće na tržište jugoistočne Evrope

Vodeći svetski proizvođač čokolade i kakaa visokog kvaliteta "Beri Kalebo" 2021. počeće proizvodnju u svojoj novoj fabrici, u Novom Sadu.

Biće to prva fabrika koju je ovaj švajcarski gigant otvorio u jugoistočnoj Evropi.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević u izjavi za Tanjug ovu investiciju ocenjuje kao kapitalno razvojnu, pre svega zbog činjenice da će iz fabrike u Novom Sadu svi proizvodi, čokolada, čokoladna punjenja, smese, biti namenjeni izvozu.

"Sve proizvode izvoziće na tržište jugoistočne Evrope, što je u finansijskom smislu izuzetno značajno. Zbog toga je ovo velika pobeda Novog Sada, a pre svega Vlade Srbije", izjavio je gradonačelnik Novog Sada.

Šest meseci trajali su pregovori sa švajcarskim "Beri Kalebo", prvi sastanak sa gradonačelnikom Novog Sada predstavnici kompanije imali su u decembru prošle godine.

Gradonačelnik Novog Sada kaže da je izgradnja fabrike u Novom Sadu bila uslovljena izuzetno visokim standardima zaštite životne sredine, koje je švajcarska kompanija ispunila.

"Urađena su sva potrebna istraživanja, od onih o aerozagađenju, do sondiranja zemljišta i sva druga iz oblasti ekologije. Fabrika će biti izgrađena na privatnom zemljištu, na regionalnom putu M-7 prema Zrenjaninu.

Uposliće stotinu ljudi i početi proizvodnju 2021. godine", rekao je Vučević.

Podsećamo, dolazak švajcarske kompanije u Novi Sad i otvaranje fabrike čokolade najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na skupu "Budućnost Srbije" u Novom Sadu.

"Beri Kalebo" grupa vodeći je svetski proizvođač proizvoda od čokolade i kakaa visokog kvaliteta, a u Novom Sadu će otvoriti svoju prvu fabriku u jugoistočnoj Evropi.

Antoan Desent Afrik, generalni direktor kompanije navodi da će fabrika u Novom Sadu predstavljati regionalni centar iz kog će "Beri Kalebo" snabdevati čokoladom tržišta jugoistočne Evrope.

"Zahvaljujući novoj fabrici u Novom Sadu, u skladu sa našom strategijom 'pametnog upravljanja rastom', bićemo u mogućnosti da proširimo poslovanje u regionu i snabdevamo postojeće i nove kupce širokim asortimanom čokolada, smeša i punjenja", naveo je Afrik.

Fabrika će biti smeštena u Novom Sadu i planirano je da ima početni proizvodni kapacitet više od 50.000 tona godišnje.

Osim švajcarske investicije, u Novi Sad 2020. godine stiže i jedna nemačka.

"Nemačka kompanija, koja se bavi proizvodnjom iz oblasti mašinske industrije, otvoriće fabriku u Novom Sadu, koja će zaposliti 400 ljudi, a investicija je vredna 50 miliona evra", rekao je Vučević.

izvor: Tanjug, agencije, foto: NSinfo

POPULARNO