Potpisan regionalni sporazum: Od 1. jula cene rominga znatno niže - minut manje od 27 dinara


Od 1. jula 2021. godine očekuje se potpuno ukidanje rominga

Potpisan regionalni sporazum o romingu, koji ima veliki značaj za svih šest zemalja Zapadnog Balkana.

Od 1. jula cene rominga će biti znatno niže - minut manje od 27 dinara.

Brnabić: "Teška odluka, ali ispravna".

Sporazum su potpisali predstavnici zapadnobalkanske šestorke, a u ime Srbije ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Državna sekretarka u Ministarstvu telekomunikacija Tatjana Matić pojasnila je da će cene romingabiti smanjene za 27 odsto u prvoj fazi, od 1. jula ove godine, a da se od 1. jula 2021. godine očekuje potpuno ukidanje rominga za Zapadni Balkan.

Prema sporazumu, cene za minut razgovora ne mogu biti veće od 22,4 dinara (cena bez PDV-a), cene poruke od sedam dinara, dok će maksimalna cena za prenos podataka biti 21,4 dinara, rekla je Matićeva jutros za TV Prvu.

Ona je napomenula da će cena rominga sa Albanijom biti umanjena za čak 85 odsto, budući da Albanija do sada nije bila deo sporazuma koji su 2014. godine potpisale Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija i BiH.

"Ovo je dodatno umanjenje, a Albanija je nova članica i zato je ovako veliko snižavanje cena sa tom zemljom", rekla je Matić.

Ona je napomenula da je ovo prvi značajan korak u ukidanju rominga i da se sporazum potpisuje pod patronatom EU, jer je, kako je navela, za Uniju bilo važno da se u regionu Zapadnog Balkana potpiše ovakav sporazum, jer smatraju da je to korak ka ukidanju rominga i sa zemljama članicama EU, nakon 2021. godine.

"Naša očekivanja su takva da ćemo, nakon ukidanja rominga u regionu, od 2021. godine imati i ukidanje rominga sa zemljama EU", rekla je Matićeva.

izvor: Tanjug, agencije, foto: rawpixel.com, Pexels

POPULARNO