Posadiće još 10.000 stabala u Novom Sadu - kao odgovor na namerno uništavanje drveća


Planiramo je i postavljanje novih zalivnih sistema

Nakon što su površine pod zelenilom u Novom Sadu udvostručene i pokrivaju između osam i devet procenata, „Gradsko zelenilo” u naredne dve godine namerava da posadi još 10.000 stabala, kaže za Dnevnik savetnik direktora za medije „Gradskog zelenila” Ivan Nožinić.

Ovo je jedan od odgovora ovog preduzeća na pojavu koja je i povod ovog teksta - namerno uništavanje drveća u gradu, piše Dnevnik.

- Gradsko zelenilo svakodnevno se susreće sa slučajevima namernog uništavanja zelenih površina od strane jednog dela nesavesnih građana. Najčešće su u pitanju mlada, novozasađena stabla ili parkiranje na zelenim površinama. Imali smo i na desetine slučajeva uništavanja zalivnih sistema, posebno na Bulevaru Evrope, kao i parkovskog mobilijara. Šteta na godišnjem nivou meri se milionima dinara, dok počinioci vrlo retko bivaju otkriveni - navodi Ivan Nožinić.

Kako napominje, za otkrivanje i kažnjavanje vandala zadužena je Komunalna policija, sa kojom Gradsko zelenilo, kako kaže, odlično sarađuje.

- U najrazvijenijim zemljama Evrope i sveta upravo visokim kaznama i striktnim poštovanjem zakona i propisa skoro da su potpuno iskorenjene ovakve pojave. Dovoljno je otići u bilo koju zemlju članicu EU i videti primenu zakona na delu. Idite samo u Temišvar, nama najbliži „zeleni grad“, pa ćete videti kako se čuvaju zelene površine i zalivni sistemi. To je recept i za našu zemlju, posebno sada kada se krupnim koracima približavamo prijemu u porodicu najrazvijenijih zemalja Starog kontinenta - ističe Nožinić.

- U naredne dve godine Novi Sad će biti bogatiji za 10.000 novih stabala, pa treba voditi računa i o tome kako ih zaštititi od onih koji nemaju razvijenu svest o značaju zelenila za zdravu životnu sredinu. Takođe, planiramo i postavljanje novih zalivnih sistema, u Dunavskom parku do kraja ove godine, koje isto tako treba sačuvati od vandala - dodaje savetnik direktora za medije „Gradskog zelenila”.

Nožinić je naglasio da su  „Bukvalno svi delovi grada obuhvaćeni ovim pojavama, dok su u prigradskim naseljima one veoma retke„.

- Što se tiče razloga, o tome bi možda bolje bilo pitati psihologe. Da li su u pitanju posledice devedesetih godina prošlog veka, nedostatka kućnog vaspitanja, manjka edukacije mladih u školama, negativan uticaj pojedinih medija na mlade, poremećenih društvenih vrednosti, zaista ne znam. Na godišnjem nivou, kada je u pitanju naše preduzeće, šteta se meri milionima dinara, a sav trošak pada na teret poreskih obveznika Novog Sada - naznačio je Ivan Nožinić.

On je pozvao građane da, ukoliko primete ovakve pojave, da se u što kraćem roku obrate Komunalnoj policiji i prijave slučajeve uništavanja zajedničke imovine Novosađana.

- Ulaganja Grada u ozelenjavanje poslednjih godina višestruko su povećana, što se vidi na svakom koraku. Sa pet, došli smo na između osam i devet odsto zelenila, što je veliki pomak. Bila bi velika šteta da trud ljudi koji vode Grad, kao i naših radnika na terenu propadne - zaključio je Nožinić ya Dnevnik.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: NSinfo

POPULARNO