Od velikog proizvođača do velikog uvoznika: Pasulj iz Kirgistana, luk iz Kine, salata iz Španije...


Nekada čuvena po poljoprivrednoj proizvodnji i hrani, Srbija je
veliki uvoznik voća, povrća, mesa...

Razloga za ovakvo stanje je mnogo - od toga što sve manje proizvodimo, što bolje uslove i cene tražimo od inostranih kupaca, a slobodno tržište kome svi težimo ukinulo je zaštitu koju su mnoge namirnice imale od države.

A rezultat je da se nedostatak hrane nadoknađuje uvozom, čemu se raduju i trgovci i uvoznici jer su "preko granice" cene povoljnije nego kod domaćih proizvođača, jer tamo je domaća roba na ceni, baš kao i domaći proizvođači.

Građani su već odavno prestali da se čude što nam pasulj stiže iz Kirgistana i Argentine, beli luk iz Kine, zelena salata iz Španije, Italije i Tunisa, šargarepa iz Rusije i Engleske, paprika i krastavci iz Turske, Grčke, Albanije i Makedonije...

Većina povrća i voća stiže iz ovih zemalja kada mu nije vreme kod nas.

- Naša zemlja nije decidirano zabranila proizvode od GMO, zato imamo slabo razvijeno stočarstvo, pa uvozimo meso i mleko i proizvode, koji su dobijeni od životinja hranjenih GM sojom i kukuruzom - upozorava profesor Miladin Ševarlić, agroekonomista, prenose Novosti.

- Kod voća i povrća postoje dva razloga, jedno je zbog sezonskog pristizanja, pa na Mediteranu ono zri mesec dana ranije nego kod nas, a drugo, poljoprivrednici, naročito u EU, dobijaju po pet i više puta veće subvencije od naših poljoprivrednika.

Austrijski voćar dobija 900 evra subvencije po hektaru, a naš 33. Tu nema takmičenja.

izvor: novosti.rs, foto: Pexels