Od sledeće školske godine? Studenti koji se odluče za dualno studiranje radiće i dobijati platu


Ovaj model studiranja zahtevniji i teži, ali perspektivniji

Studenti koji se odluče za dualno studiranje radiće kod poslodavca 450 sati godišnje i za to će dobijati novčanu naknadu, predviđeno je Nacrtom zakona o dualnom obrazovanju.

Cilj je da akademci kada završe studije budu i teoretski i praktično osposobljeni za posao koji će obavljati, pišu Večernje novosti.

Proces dualnog obrazovanja na visokoškolskim ustanovama nije obavezan, a studenti, poslodavci i fakulteti dobrovoljno ga biraju. Ovo predviđa Nacrt zakona o dualnom obrazovanju koji će, kako za Novosti kaže pomoćnica ministra prosvete Gabrijela Grujić, početi da se primenjuje najverovatnije od sledeće školske godine.

Ovaj propis prošao je javnu raspravu i sada se radi na usaglašavanju konačnog teksta zakona koji bi u skupštinskoj proceduri mogao da se nađe do leta.

"Ovde je reč o učenju kroz rad, a ne studentskoj praksi. Studenti s poslodavcem zaključuju ugovor o učenju kroz rad. Pošto rad studenata nije klasičan rad, već učenje, nemaju pravo na uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje", dodaje Grujić.

Ona ističe da je ovaj model studiranja zahtevniji i teži, ali perspektivniji.

"Studenti koji završe studije po dualnom modelu, s obzirom na relevantno praktično iskustvo, značajno povećavaju svoju konkurentnost na tržištu rada i imaće veće šanse za zapošljavanje kod poslodavaca kod kojih su obavili učenje kroz rad, ali i kod drugih poslodavaca iz iste delatnosti", navodi Grujić.

Poslodavci neće smeti studente da angažuju za poslove koji nisu njihova struka. Budući inženjer ili ekonomista, na primer, neće moći da obavlja poslove sekretarice, kafe-kuvarice, vozača. Takođe, rad će nositi i određen broj ESPB bodova, a studenti će pre upisa na fakultet morati da se odluče da li žele dualno obrazovanje ili standardne studije, dok fakulteti mogu da regulišu da se student koji se odlučio za dualno "vrati" na standardni način studiranja, ali i obrnuto, ko je upisao standardno da pređe na dualno.

Uslovi koje poslodavac mora da ispuni kako bi mogao da izvodi učenje kroz rad po dualnom modelu su, između ostalog, da obavlja delatnost koja omogućava realizaciju sadržaja iz studijskog programa, da raspolaže potrebnim prostorom i sredstvima za rad, da nad poslodavcem nije otvoren stečajni postupak ili da nije pokrenut postupak likvidacije. Inače, ovaj način obrazovanja uveden je u prosvetni sistem u Srbiji prvi put 2017. godine donošenjem Zakona o dualnom obrazovanju u srednjim školama.

izvor: Tanjug, novosti.rs, agencije, foto: nenetus/freedigitalphotos.net

POPULARNO