NS osniva Centar za unapređenje reproduktivnog zdravlјa: Savetovalište, škola za trudnice... u Almaškoj


 Centar će biti smešten u najstarijem delu grada

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević potpisao je ugovor o dodeli bespovratnih sredstva za sufinansiranje osnivanja Gradskog centra za unapređenje reproduktivnog zdravlјa.

Reč je o sredstvima koja se dodelјuju putem Javnog poziva za dodelu bespovratnih sredstava lokalnim samoupravama za sufinansiranje mera populacione politike za 2019. godinu, koji je raspisao Kabinet ministra bez portfelјa zaduženog za demografiju i populacionu politiku.

- Najviše nas raduje kada čujemo da se rađa više beba i kada vidimo da stižu novi klinci. Najveći i najlepši izazov je kada se borimo za više mesta u vrtićima i školama. U prva tri meseca ove godine u Novom Sadu rođeno je 1610 beba, i to je za 70 dece više nego prošle godine.

Zahvalјujući podršci Ministrastva, objedinićemo sve službe koje godinama funkcionišu u našem gradu i formirati Centar za unapređenje reproduktivnog zdravlјa. Želimo da budemo spremniji da pomognemo roditelјima, budućim roditelјima, majkama, ali i bakama i dekama. Centar će biti smešten u najstarijem delu grada, gde je Novi Sad praktično rođen, pa neka to bude dobra simbolika, da doprinesemo rađanju što više beba i da motivišemo lјude da ostaju da žive ovde – naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević.

Ukupna vrednost projekta osnivanja Gradskog centra za unapređenje reproduktivnog zdravlјa iznosi 26.125.150 dinara.

Novom Sadu je putem Javnog poziva dodelјeno 22.206.377 dinara, a Grad učestvuje sa 3.918.772 dinara.

Projekat podrazumeva adaptaciju i renoviranje objekta u centru Novog Sada, u Almaškoj ulici br. 4, u okviru kojeg će delovati sledeće službe: savetovalište za mlade, škola za trudnice, patronažne sestre i savetovalište za dojenje. Odobrena sredstva biće iskorišćena i za opremanje ginekološke ordinacije, sala za edukacije kao i za nabavku dva automobila, ali i za finansiranje početnog funkcionisanja škole roditelјstva i savetovališta za bake i deke.

Kako je rekla ministarka bez portfelјa zadužena za demografiju i populacionu politiku prof. dr Slavica Đukić Dejanović, za 85 jedinica lokalne samouprave opredelјeno je 650 miliona dinara.

- Sredstva će pre svega biti iskorišćena za ulaganje u predškolske ustanove. Zbog ove investicije biće 2.000 mesta više u vrtićima u ovoj godini. Pored toga, mladi lјudi će biti motivisaniji da ostanu u svojim sredinama jer će sredstva biti opredelјena i za rešavanje njihovog stambenog pitanja, odnosno započinjanja poslova – istakla je Đukić Dejanović napominjući da je lepeza mera lokalnih samouprava koje će biti finansirane veoma raznolika.

foto: Daria Shevtsova, Pexels

POPULARNO