Novi Sad dobija fabriku čokolade - Švajcarski gigant stiže, 50.000 tona početni proizvodni kapacitet


Švajcarski gigant Beri Kalebo u Novom Sadu gradi svoju prvu
fabriku čokolade u jugoistočnoj Evropi!

Danas je saopšteno da je Beri Kalebo grupa (Barry Callebaut) vodeći svetski proizvođač proizvoda od čokolade i kakaa visokog kvaliteta, potpisala Memorandum o razumevanju sa Vladom Srbije i Gradom Novim Sadom o izgradnji svoje prve fabrike čokolade u jugoistočnoj Evropi.

Ovo najmodernije postrojenje će biti smešteno u Novom Sadu i planirano je da ima početni proizvodni kapacitet više od 50.000 tona godišnje.

"Predviđeno je da ukupan obim investicije tokom petogodišnjeg perioda dostigne 50 miliona evra (56,7 miliona švajcarskih franaka).

Očekuje se da fabrika počne rad 2021. godine", saopšteno je posle potpisivanja memoranduma.

Čokolada iz Novog Sada: Vodeći svetski proizvođač čokolade donosi 50 miliona evra, nova radna mesta...


Pre potpisivanja dokumenta, delegaciju kompanije Beri Kalebo ugostio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Antoan Desent Afrik (Antoine de Saint-Affrique), generalni direktor kompanije je izjavio da je Beri Kalebo u protekih nekoliko godina veoma uspešna u jugoistočnoj Evropi.

"Novi Sad je savršena lokacija za nas: drugi je po veličini grad u Srbiji, sa prestižnim univerzitetom, što nam omogućava pristup resursima koji su nam potrebni za ostvarenje naših planova. Zahvaljujući novoj fabrici u Novom Sadu, u skladu sa našom strategijom 'pametnog upravljanja rastom', bićemo u mogućnosti da proširimo poslovanje u regionu i snabdevamo postojeće i nove kupce širokim asortimanom čokolada, smeša i punjenja. Fabrika će predstavljati regionalni centar iz kog će Beri Kalebo snabdevati čokoladom tržišta jugoistočne Evrope koja beleže veliki rast.”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izrazio zadovoljstvo što se jedan izvozno-orijentisani tržišni lider pridružuje prehrambenoj industriji Srbije.

"Beri Kalebo će našoj zemlji doneti najsavremeniju tehnologiju i ekspertizu, kao i investicije i radna mesta za naše ljude. Srbija će učiniti sve što je u njenoj moći da ovaj poduhvat uspe”.

izvor: mondo.rs, agencije, foto: Marta Dzedyshko, Pexels

Čokolada iz Novog Sada: Vodeći svetski proizvođač čokolade donosi 50 miliona evra, nova radna mesta...

POPULARNO