Nove generacije neće duge redove i šaltere: Nova tehnologija i u Srbiji, sve od kuće ili iz kancelarije


Omogućavanjem građanima da se službenicima banke identifikuju
preko kamere mobilnog telefona, tableta i kompjutera, Narodna banka Srbije zaokružila je ceo proces uspostavljanja poslovnog odnosa "na daljinu".

Odluku NBS o uslovima i načinu utvrđivanja i provere identiteta građana korišćenjem sredstava elektronske komunikacije, pozitivno ocenjuje i Savet stranih investitora.

Marija Đinđić, potpredsednica Odbora za elektronsko poslovanje Saveta stranih investitora (FIC), ističe da je unapređenje digitalnog poslovanja prioritet, prenose Novosti.

- Preduslov svakog poslovnog odnosa klijenta sa finansijskom institucijom je obaveza identifikacije uvidom u lični dokument - kaže Marija Đinđić.

- Ova odluka omogućava klijentima da budu identifikovani "na daljinu" i da proces završe putem svog mobilnog telefona ili računara.

Takođe, građani koji nisu klijenti neke finansijske institucije, sa njom, bez ličnog prisustva, mogu da uspostave poslovni odnos. FIC pozdravlja spremnost NBS da ovako važnu odluku usvoji u veoma kratkom roku.

Najvažniji preduslov uspešnog funkcionisanja novog procesa identifikacije je da bude brz i razumljiv za korisnike. A, to iziskuje određeno vreme i resurse kako klijenata, tako i institucija.

- U zemljama u kojima je digitalizacija na višem stepenu razvoja klijenti poslovni odnos mogu da ostvare u bilo koje doba dana i noći - ističe Đinđićeva za Novosti. - Na nekim tržištima se identifikacija obavlja i uz pomoć biometrijske veštačke inteligencije putem otiska prsta, zenice oka, prepoznavanjem lica.

Ona smatra da je potrebna edukacija postojećih korisnika usluga, što je još jedan prioritet Odbora za elektronsko poslovanje.

Kako navodi, nove generacije korisnika koje retko dolaze na šaltere banaka, ili se gotovo nikada ne sreću sa agentima prodaje osiguranja, sa nestrpljenjem očekuju rešenja koja će im omogućiti da sve urade od kuće ili iz kancelarije.

izvor: novosti.rs, agencije, foto: Buro Millennial, Pexels

POPULARNO