Nema više skrivenih troškova putovanja - Sve mora da piše u ponudi


Sve usluge moraju biti uključene

Turističke agencije više neće moći da nude ili reklamiraju aranžmane po jednoj, a da ih naplaćuju po drugoj ceni, budući da su mnoge od njih do sada upravo na ovaj način privlačile kupce.

Aranžman bez aerodromskih taksi više neće stajati u ponudi, jer će, prema novom zakonu o turizmu, agencija biti u obavezi da ističe jedinstvenu cenu aranžmana, odnosno iznos koji podrazumeva sve prateće troškove i bez kojih putnik ne može da započne putovanje. Izuzetak je, po novim propisima, napravljen samo u slučaju taksi za gorivo za čarter letove, koji se ne mogu unapred predvideti, piše Informer.

Još jedna odredba zakona donosi pošteniji odnos prema putnicima. Agencije koje, recimo, nude putovanje u Veneciju neće moći naknadno da naplaćuju transfer do Venecije, jer su putnici, na primer, smešteni 50 kilometara dalje, nego će ponudu morati da prilagodi i nedvosmisleno istakne šta ona podrazumeva, šta putnik plaća, i to bez skrivenih troškova.

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija "Juta", naglašava da sve usluge moraju biti uključene za ono što ste objavili kao nosilac programa.

"To je ovim zakonom regulisano, a bilo je ozbiljan problem. Bilo je mnogo programa koji su naizgled jako jeftini, za Beč, Prag, Berlin, a putnici su smešteni daleko, pa se dodatno naplaćivao transfer do mesta koje se reklamiralo", objasnio je Seničić.

izvor: Informer, agencije, foto: rawpixel.com, Pexels

POPULARNO