"Naš dolazak dobra poruka, to utiče i na Folksvagen - Spremni smo da odmah zapošljavamo"


Naše dve zemlje tradicionalno imaju dobre odnose

Odlično sarađujemo i politički i ekonomski.

Vaše poslovno okruženje je dobro za investitore. Videli smo da je Vlada spremna da da podršku našoj investiciji.

Ovako prvi čovek "Šandong Linglong tajera", u ekskluzivnom razgovoru za Novosti, objašnjava šta je prevagnulo u njihovoj odluci da novu fabriku grade baš u Srbiji. Gume iz Zrenjanina stiće će tako do značajnih proizvođača automobila, jer je "Šandong Linglong" treći proizvođač pneumatika u Kini i 20. na svetu.

- Odlučili smo 2016. godine da pokrenemo proizvodnju u Evropi. Već naredne godine je predsednik Aleksandar Vučić, preko ambasadora, stupio s nama u kontakt i videli smo da je želja iskrena - objašnjava Vang Feng. - Srpska ekonomija poslednjih godina značajno napreduje, a prati je stabilno političko okruženje. Investitori vide da je to dobar ambijent za poslovanje. Srbiju smo izabrali u konkurenciji pet država i sve ovo je uticalo na našu odluku.

Kada će fabrika u Zrenjaninu dostići maksimalni kapacitet?

- Započeli smo izgradnju fabrike. Očekujemo da će početak proizvodnje biti moguć već na kraju 2020, ali smo početak zacrtali za 2021. godinu. Kapacitet fabrike će biti 13 miliona guma godišnje. To ćemo dostići 2025. godine.

Sarađujete sa najvećim proizvođačima automobila. Tu je i "Folksvagen". Može li vaš dolazak da utiče na njihovu odluku da ulažu u Srbiji?

- Naš dolazak šalje dobru poruku svim investitorima. To utiče i na "Folksvagen". I oni će to gledati. Njihovo odeljenje nabavki prati gde su im snabdevači. I njima je važno da su im dobavljači blizu. Srbija ima dobro poslovno okruženje. Oni sami donose odluke, a mi ćemo podeliti svoja pozitivna iskustva koja smo stekli u Srbiji.

Kada će početi zapošljavanje u Zrenjaninu?

- Što se nas tiče, mi se već pripremamo za zapošljavanje. Podržavaćemo zaposlene i omogućićemo im odlične uslove za rad. To podrazumeva obuku zaposlenih, potrebnu opremu i adekvatnu zaradu, prenose Novosti.

izvor: novosti.rs, agencije, foto: vojvodina.gov.rs

POPULARNO