Na ekskurzije isključivo po Srbiji, samo maturanti u Evropu: Obavezne pripreme i referati...


Đaci će od sledeće godine na ekskurzije ići isključivo po Srbiji

Učenici će, osnovci i srednjoškolci, podeljeni u grupe, morati da pripremaju kratke referate o oblastima i mestima koja posećuju.

Beč, Atinu ili Rim moći će da upoznaju samo maturanti srednjih škola, određeno je novim pravilnicima o organizciji ekskurzija u osnovnim i srednjim školama koji na snagu stupa početkom maja, ali počinje da se primenjuje od sledeće školske godine.

Najvažnija izmena koju donose novi pravilnici je to što đaci osnovnih škola neće moći da putuju u inostranstvo za ekskurziju, a najdalje će moći da odu učenici sedmog i osmog razreda koji će imati mogućnost da otputuju do Republike Srpske. Ipak, čak i u posetu Republici Srpskoj đaci će moći da idu samo jednom u toku školovanja.

Situacija nije mnogo drugačija ni za učenike srednjih škola koji će, osim putovanja po Srbiji i Republici Srpskoj, tek u četvrtoj godini moći da se pomere van okvira naše države i da posete i neku od evropskih prestonica.

Cilj je da se đačkim putovanjima vrati prvobitni smisao i da se ona temeljnije planiraju. Tako su, kao zadaci ekskurzije, pravilnikom definisani proučavanje objekta i fenomena u prirodi, uočavanje uzročno-posledičnih odnosa u prirodnim i društvenim uslovima, razvijanje interesovanja za prirodu, upoznavanje načina života i rada ljudi pojedinih krajeva, kao i razvijanje pozitivnih socijalnih veština.

Još jedna važna novina je i to što će učenici, roditelji i nastavnici morati da prođu pripremu za ekskurziju.

- Priprema učenika podrazumeva da se učenici unapred upoznaju sa mestom u koje odlaze, uslovima života u kojima se realizuje ekskurzija, načinom prevoza i ponašanjem u toku puta, pojedinim sportsko-rekreativnim aktivnostima koje će se realizovati - stoji u pravilniku.

Ali, to nije najvažnije. Učenici će, osnovci i srednjoškolci, podeljeni u grupe, uz pomoć nastavnika morati da pripremaju kratke referate o oblastima i mestima koja posećuju.

Kako se ne bi stalno vrtela ista mesta u Srbiji za odlazak na ekskurziju, đaci osnovnih škola moraće svake godine da posete drugi deo Srbije koja je, za ovu svrhu, podeljena na sledeći način:

- Autonomna pokrajina Vojvodina (Bačka, Banat, Srem)
- Zapadna Srbija sa Tarom
- Jugozapadna Srbija (Zlatibor, Zlatar, Uvac)
- Centralna Srbija: Šumadija i Pomoravlje
- Ibarsko-kopaonički kraj
- Južna Srbija (Niš–Vranje)
- Istočna Srbija sa Đerdapom
- Beograd i okolina

izvor: Telegraf, Alo, agencije, foto: StockSnap, Pixabay

POPULARNO