Kinezi žele da grade garaže u Novom Sadu: 30 miliona evra za tri podzemne i jednu nadzemnu


Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević održao je juče
konferenciju za novinare na kojoj je predstavio trenutno stanje kada je reč o tri važna pitanja, odnosno o izgradnji novih javnih garaža, rešavanju statusa Apoteke ''Novi Sad'' i JP ''Sportski i poslovni centar Vojvodina''.

Kako je rekao, na javnom pozivu za koncesiju Apoteke ''Novi Sad'', četiri kompanije su otkupile dokumentaciju, a do 3. aprila stigla je ponuda koja je, po prvim procenama, apsolutno validna.

- Radi se o ponudi apoteke ''Benu'' koja je vlasništvo nemačkog ''Feniksa'', i to u iznosu od 4 238 753 evra, ili 362 375 evra više nego što je bila određena početna vrednost od strane Grada za koncesiju na gradskim apotekama na 15 godina. Veoma smo ponosni što je Novi Sad prvi grad u Srbiji koji je zaista strateški rešio problem državnih apoteka. Dobili smo odobrenje od državne Komisije za javno-privatna partnerstva i koncesije, i naš projekat je pravi primer drugim opštinama kako se koncesiono rešava problem državne apoteke. Zadovolјni smo što nam dolazi tako renomirana svetska firma, a mislim da su zadovolјni i svi zaposleni u apotekama, jer znaju da će imati sigurnog poslodavca koji poštuje sve zakonske propise i kolektivne ugovore. Dajemo koncesiju na 15 godina, a Grad ostaje jedini i isklјučivi vlasnik sve nepokretne i pokretne imovine koja se daje kroz koncesiju. U roku od 25 radnih dana po potpisivanju ugovora, koncesionar je dužan da uplati gotovo tri miliona evra na račun Grada. Do sada je ponuđač dostavio dve bankarske garancije, a treću će dostaviti po potpisivanju ugovora, što očekujemo da se dogodi u junu. Koncesionar je dužan da preuzme 46 zaposlenih, a plate im ne mogu biti niže od današnjih primanja. Danas otvaramo ponudu za davanje u zakup Galenske laboratorije, i tu je obaveza ponuđača da preuzme pet radnika i da im zadrži nivo sadašnjih zarada. Grad zadržava svoju apoteku i jedno prodajno mesto u Veterniku, sa preostalim radnicima, tako da možemo reagovati ukoliko bude problema tokom koncesije – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Do 8. aprila mogle su se dostavlјati neobavezujuće ponude za projektovanje, izgradnju, finansiranje i upravlјanje javnim garažama na sedam lokacija u Novom Sadu, a kako je rekao gradonačelnik stigle su dve ponude.

- Jedna je od velike kineske kompanije, koja trenutno ima najveću grinfild investiciju u Srbiji, odnosno od njene ''majke kompanije'', direktno iz Kine.

Ponuđeno je 30 miliona evra za izgradnju četiri garaže i to u Ulici Modene, na Trgu republike, u Ulici Vladike Platona i u Šafarikovoj ulici.

Ponudili su da izgrade tri podzemne i jednu nadzemnu garažu sa 1.175 parking mesta.

Drugu ponudu dala je novosadska kompanija za izgradnju garaže u Ulici Modene.

Sada imamo jasniju sliku kako tržište reaguje na koncept zajedničkog ulaganja u toj oblasti i znamo kako dalјe da se krećemo.

Do kraja leta, namera nam je da raspišemo obavezujući javni poziv, tj. tender za koncesiju za garaže, a u projektu ćemo odrediti period koncesije i učešće Grada u profitu od garaža.

Ako sve bude teklo prema planu, do kraja godine trebalo bi da krene izgradnja prvih podzemnih garaža u Novom Sadu, i to bez opterećivanja budžeta Grada – istakao je Vučević.

foto: ilustracija

Za Spens stiglo 7 ponuda - Nema rušenja, izgled ostaje isti, opcija energetski fasadni omotač

Početkom 2021. premijum brendovi čokolade iz NS, stiže novi investitor, Aptivu treba još 900 radnika...