Gradsko zelenilo na novoj lokaciji: Uskoro jedan od lidera u proizvodnji i prodaji cveća u regionu


Zelenilo poslednjih nekoliko godina nije bilo konkurentno

Preseljenje rasadnika i više radnih jedinica Gradskog zelenila na novu lokaciju na Temerinskom putu bb uveliko je u toku, kaže za Dnevnik savetnik direktora za medije ovog preduzeća Ivan Nožinić.

Kako navodi, do ovog trenutka preseljeni su mehanizacija, uprava, stolarska radionica, građevinska operativa i magacin.

- Posle nekoliko decenija naše javno-komunalno preduzeće više neće imati enormne troškove zakupa prostora – kaže Nožinić.

- Velike uštede ostvariće se i kada je reč o toplotnoj energiji, jer su na novom prostoru izgrađene dve toplane – primarna na biomasu i rezervna na gas. Deo biomase koristiće se za zagrevanje svih objekata, dok će drugi deo biti iskorišćen za proizvodnju komposta. Priprema prostora za izgradnju kompostišta bliži se kraju, tako da će i ovaj deo novog rasadnika uskoro proraditi.

Po njegovim rečima, Gradsko zelenilo poslednjih nekoliko godina nije bilo konkurentno na tržištu cveća, a sada bi manjim troškovima proizvodnje i uslovima koje sada ima, vrlo brzo trebalo to da postane i bude jedan od lidera u proizvodnji i prodaji cveća u regionu.

On podseća da je u Edukativnom centru, u prizemlju nove Upravne zgrade Gradskog zelenila, prošlog četvrtka održano izuzetno posećeno stručno savetovanje „Inovacije u hortikulturi i pejzažnoj arhitekturi“, koje su organizovali Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu i Gradsko zelenilo.

- Iskreno se nadam da će se u ovom centru i ubuduće organizovati slični skupovi radi usavršavanja našeg kadra, razmene mišljenja eminentnih stručnjaka iz nekoliko oblasti kojima se bavimo, ali i mesto gde će studenti, đaci i predškolci sticati nova znanja. To nam je bila praksa od osnivanja preduzeća do danas, a sada za to postoje i idealni tehnički uslovi – ističe Nožinić za Dnevnik.

Napominje i da od izgradnje novog rasadnika, površine više od pet hektara, koristi ima ceo grad.

- Mesto na kojem su novi objekti izgrađeni, a koja se nalazi uz sam ulaz u grad, bilo je  poznato kao deponija građevinskog materijala. Za turiste ja jako bitan prvi utisak koji steknu prilikom ulaska u grad. Od sada, umesto deponije, tu se nalazi izuzetno lepo uređen prostor. Ostalo je još posla na podizanju plastenika, i preseljenju cveća u njih, pa da rasadnik bude otvoren i za građane, a ceo projekat na taj način biće zaokružen - dodaje Nožinić.

- Ovim projektom znatno nam je olakšano poslovanje, organizacija posla i došlo je do vidnog smanjenja troškova poslovanja. Slobodno se može reći da je Gradsko zelenilo sada u potpunosti stalo na zdrave noge - zaključuje savetnik za medije direktora Gradskog zelenila Ivan Nožinić.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: NSinfo

POPULARNO