Euro velo 6 - od Atlantika do Crnog mora: Od Novog Sada do Begeča biciklom, 23 kilometra uz Dunav


Euro velo 6 - jedna od najpopularnijih evropskih ruta

Završena je izgradnja druge faze biciklističke staze od Novog Sada do Begeča.

Radovi su počeli 8. oktobra prošle godine, a nedavno su završeni.

Ostalo je da se na deonici do puta koji od Begeča vodi ka Jami, urede bankine, ali cela trasa je asfaltirana i puna je pešaka i biciklista.

Druga faza biciklističke staze, na deonici od izlaska iz Futoga do Obalske ulice u Begeču, duga je 4.548 metara.

Investiciju su zajednički finansirali Republika Srbija (Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija) i Grad Novi Sad (Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije).

Ugovorena vrednost je 69.116.470,26 dinara. a rok za završetak je bio 150 kalendarskih dana.

Biciklističko-pešačka staza Novi Sad – Begeč, ukupne dužine oko 23 kilometra, manjim delom prolazi kroz urbanu zonu, dok trasa najvećim delom vodi po kruni odbrambenog nasipa od Dunava. Radovi se izvode u više faza, odnosno deonica je podeljena na sedam sektora, prenosi Dnevnik.

Sektor 5 biciklističke staze Novi Sad – Begeč trasiran je po odbrambenom nasipu i prostire se od Dunavske ulice u Futogu do Obalske u Begeču. Dužina tog sektora je 6.275 metara, a širina biciklističke staze je tri metra.

Navedena investicija deo je projekta Evropske biciklističke federacije, kojim se razvija 14 međunarodnih biciklističkih koridora u mrežu koja pokriva čitav evropski kontinent. Biciklistička staza Novi Sad – Begeč pripada jednom od tri koridora koji prolaze kroz Srbiju, koridoru Euro velo 6, od Atlantika do Crnog mora.

Taj koridor, koji predstavlja jednu od najpopularnijih evropskih ruta, ima početak na obalama Atlantskog okeana u Francuskoj, a zatim prolazi kroz Švajcarsku, Nemačku, Austriju, Slovačku, Mađarsku, Srbiju, Hrvatsku, Bugarsku i završava se u Rumuniji, na obalama Crnog mora.

Biciklistički koridor Euro velo 6, u Srbiji poznatiji kao Dunavska ruta, kroz našu zemlju se proteže u dužini od 665 kilometara.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: ilustracija

POPULARNO