Duplo više prijava od slobodnih mesta u vrtićima


Konkurs za upis dece u Predškolsku ustanovu
„Radosno detinjstvo” završen je 24. aprila.

Na 1.615 slobodnih mesta pristiglo je 2.725 lično predatih prijava, a elektronskom uslugom E-vrtić, preko nacionalnog Portala E-uprava pristiglo je 1.248 prijava, tako je ukupno stiglo 3.973 prijava, odnosno duplo više nego slobodnih mesta.

Ovi podaci pokazuju da su državni vrtići i dalje opcija broj jedan, budući da usluge boravka za dete od jedne do tri godine iznose 3.876,20 dinara, za dete od tri do pet i po godina 2.657,28 dinara, za pripremni i predškolski program u celodnevnom trajanju 2.657,28 dinara, a za poludnevni boravak, u trajanju od četiri sata dnevno, 1.040,77 dinara. Ovako pristupačne cene moguće su zahvaljujući učešću Grada Novog Sada u plaćanju u iznosu od 80 odsto i nadoknadi Gradske uprave za socijalnu i dečju zaštitu koja amortizuje poskupljenje usluga „Radosnog detinjstva”.

Iz kabineta gradonačelnika kažu da je velika verovatnoća da će mališani zaposlenih roditelja dobiti mesto u državnom vrtiću, a ukoliko ipak ostanu na listi čekanja, Grad će subvencionisati njihov boravak u privatnim predškolskim ustanovama, tako da za mame i tate koji u međuvremenu pronađu posao postoji rešenje koje ne predstavlja prevelik mesečni trošak. Kako tvrde, ova finansijska podrška isplaćuje se redovno. Uplata za februar 2019. godine je realizovana, a u toku su prikupljanje i obrada podataka za isplatu finansijske podrške za mart 2019. Privatne predškolske ustanove bile su dužne da najkasnije do 20. aprila dostave Gradskoj upravi za socijalnu i dečju zaštitu dokaz o uplati roditelja na tekući račun i overen mesečni izveštaj o prisutnosti dece, prenosi Dnevnik.

izvor: dnenvik.rs, agencije, foto: Pexels