Domaćeg krompira na tržištu skoro da i nema - stiže iz daleke Rusije, cena povoljnija


Uprkos tvrdnjama proizvođača iz zapadne Srbije, domaćeg
krompira nema ni za lek!

Male zasejane površine pod ovim povrćem, širom naše zemlje, čak i kada su prinosi rekordni, ne mogu da zadovolje naše potrebe, prenose Novosti.

Zalihe domaćeg krompira trenutno su vrlo male, pa se otvorio prostor da veće količine stignu iz uvoza. Sve češće, kamioni sa ovim povrćem dolaze i iz daleke Rusije, jer je tamo cena povoljnija. To se, međutim, nije prelilo na cene u našim radnjama, jer mesecima kilogram košta oko 100 dinara.

Kako objašnjavaju stručnjaci, mnogi izvoznici jabuka, koji prevoze ovo voće za tržište Rusije, kako se ne bi vraćali "prazni", dovoze krompir. Propusta, međutim, u tom uvozu, kako tvrde, ima na svakom koraku, jer kontrole gotovo i da nema.

- Čitav uvoz konzumnog krompira ne rade neke ozbiljne i dobre firme - upozorava Ratko Vukičević, direktor kompanije "Agromobil", koja se bavi proizvodnjom i uvozno-izvoznim poslovima.

- Na našem tržištu nema značajnijih količina krompira i to je istina. Naš krompir smo uglavnom prodali. I kada imamo veliki i rekordni prinos, mi ne možemo da obezbedimo količine za naše potrebe.

Problem je što malo sadimo, a deo ide u izvoz. Ranije smo mnogo više izvozili - u Albaniju, Bugarsku i Makedoniju. Uz to, ove godine se i otvorila priča oko izvoza, jer zemlje koje ga proizvode su podbacile zbog suše, pa zato smo mogli i da prodamo naš. Svakako, da nije bilo tako, ovde bismo ga prodali i bila bi cena mirnija, a i tržište stabilnije.

izvor: nvoosti.rs, foto: Couleur, Pixabay