Devojčice na dijeti, dečaci gojazni - doručak preskače polovina đaka


U istraživanju učestvovalo je 3.267 učenika

Mada je u proteklom periodu bilo različitih istraživanja stavova, navika, obrazaca ponašanja dece i mladih u Srbiji, dugo nije bilo objedinjenih, sistematizovanih, kvalitetnih podataka poput ovih iz publikacije pred nama, prenosi Dnevnik.

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” pripremio je publikaciju „Osnovni rezultati istraživanja ponašanja u vezi sa zdravljem kod dece školskog uzrasta u Republici Srbiji 2017. godine”, rezultat prvog Nacionalnog istraživanja u Srbiji, na nacionalno reprezentativnom uzorku od 3.267 učenika.

U ovom istraživanju učestvovalo je 3.267 učenika petih i sedmih razreda osnovne škole, i prvih razreda srednje škole (ukupno 86 škola) u Republici Srbiji. U Vojvodini anketirani su učenici dve gimnazije i osam srednjih škola, kao i đaci petog razreda u deset osnovnih škola, i sedmog razreda u 11 osnovnih škola.

Ispitivanje zdravstvenog ponašanja je u fokusu istraživača nekoliko decenija, s obzirom na to da može direktno ili indirektno da ugrozi zdravlje u kraćem ili dužem vremenskom periodu. Ona uključuju ne samo pozitivne aspekte zdravlja, već i moguće faktore rizika za nastanak različitih poremećaja zdravlja.

Ova studija ima za cilj sticanje uvida u zdravstveno ponašanje školske dece i njihovo bolje razumevanje, i predstavlja polaznu osnovu za planiranje odgovarajućih zdravstveno-vaspitnih mera, pre svega kreiranje zdravstvenovaspitnih programa namenjenih deci školskog uzrasta na nacionalnom i međunarodnom nivou. Među najvažnijim stavkama  na koje je ovo istraživanje obratilo pažnju jesu navike u ishrani. Prema ovim podacima, naviku da doručkuje svaki dan tokom radne nedelje ima nešto više od polovine đaka - 54,3 posto, a red se uspostavlja tokom vikenda, kad doručkuje 83,9 posto učenika i učenica.  Podatak koji zvoni na uzbunu je da svaka deveta devojčica koja pohađa prvi razred srednje škole nikada ne doručkuje tokom radne nedelje, dok mlađi uzrasti i dalje zadržavaju navike iz detinjstva: svakodnevno najčešće doručkuju sa roditeljima učenici petog razreda osnovne škole (54,2 posto dečaka, 51,7 posto devojčica), dok to najređe čine učenici prvog razreda srednje škole (24,2 posto dečaka, 20,9 posto devojčica).

Slični su podaci kada je večera s roditeljima u pitanju – svakodnevno najčešće večeraju sa roditeljima učenici petog razreda osnovne škole (61,3 posto dečaka, 61,5 posto devojčica), dok to najređe čine srednjoškolci (35,7 posto dečaka, 34,3 posto devojčica). Naviku unosa voća bar jednom dnevno imalo je 19,3 posto anketiranih učenika, dok je taj procenat nešto viši kada je reč o povrću (24,3 posto). Problem je i što 43,4 posto učenika i učenica konzumira slatkiše svakog dana, pri čemu čak četvrtina svih učenika (23,6 posto) jede slatkiše više puta dnevno. Skoro petina dece konzumira kolu i druga gazirana bezalkoholna pića više od jednom dnevno. Sa godinama starosti raste i učestalost unosa ovih napitaka, prenosi Dnevnik.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: Malcolm Garret, Pexels