Čokolada iz Novog Sada: Vodeći svetski proizvođač čokolade donosi 50 miliona evra, nova radna mesta...


Bari Kalebo kompanijna, vodeći svetski proizvođač proizvoda
od čokolade i kakaa visokog kvaliteta, potpisala je Memorandum o razumevanju sa Vladom Republike Srbije i Gradom Novim Sadom o izgradnji svoje prve fabrike čokolade u jugoistočnoj Evropi.

Novi Sad dobija fabriku čokolade - Švajcarski gigant stiže, 50.000 tona početni proizvodni kapacitet


Ministar privrede Goran Knežević potpisao je sa rukovodstvom kompanije "Barry Callebaut", Memorandum o razumevanju za investiciju vrednu 50 miliona evra, koja će otvoriti 100 radnih mesta.

Ispred kompanije "Barry Callebaut", dela istoimene grupacije koja je vodeći svetski proizvođač visokokvalitetne čokolade i proizvoda od kakaoa, memorandum su potpisali Antoan de Sen-Afrik, Masimo Garavalka i Stojan Kemera, saopštilo je Ministarstvo privrede.

Kompanija se opredelila da izgradi najmoderniju fabriku čokolade u Novom Sadu, a planirana je i izgradnja Inovacionog centra za istraživanje i razvoj na tržištu Srbije.

"Barry Callebaut Group" puterom i pastom, kao i drugim sirovinama, snabdeva neke od najvećih konditora, poput Nestlea, Mondeleza.

Njihove sirovine stižu čak do četvrtine svetske proizvodnje koja u sastavu ima kakovac ili čokoladu.

U svom poslovanju koriste najnovije tehnologije, plasiraju proizvode u 140 zemalja, a u više od 30 zemalja zapošljavaju oko 11.500 ljudi.

Grupacija je nastala spajanjem belgijske (Callebaut) i francuske kompanije (Cacao Barry) 1996. godine, a sedište je u Cirihu, navedeno je u saopštenju.

izvor: Tanjug, agncije, foto: adamr/freedigitalphotos.net

Novi Sad dobija fabriku čokolade - Švajcarski gigant stiže, 50.000 tona početni proizvodni kapacitet

POPULARNO