Bira se najlepša bašta u Novom Sadu - Svi građani su pozvani da učestvuju


U žiriju će biti poznate ličnosti i stručnjaci iz oblasti hortikulture

Svi građani Novog Sada pozvani su da učestvuju u izboru za najlepšu baštu u maju i prvoj polovini juna, da bi 15. juna bio proglašen pobednik.

Akciju organizuju Color press grupa, Novosadska televizija, list Dnevnik, uz podršku Grada Novog Sada, a u žiriju će biti poznate ličnosti i stručnjaci iz oblasti hortikulture.

Organizatori će uskoro objaviti mejl adrese, brojeve telefona i otvoriti Fejsbuk stranicu, gde će građani moći da se prijavljuju, sredinom juna će biti proglašeni finalisti, a 15. juna i pobednik.

"U vreme stare Jugoslavije kada biste nekome pomenuli Novi Sad, njemu bi prva asaocijacija bila uređenost, zelene površine, cveće, nešto što ukazuje na neku uređenu urbanu sredinu. Videli smo konkretne akcije Gradskog zelenila, poput uređenja Kameničkog parka, koji je jako lepo sređen, a mi želimo da se u to uključe i građani. Zato smo organizovali ovu akciju, koja nije ništa novo, ali želimo da preraste u tradiciju i da time afirmišemo sve građane da što više brinu i što lepše uređuju svoje bašte", rekao je Robert Čoban, predsednik Color press grupe.

Olivera Balašević, koja će biti član žirija, rekla je da zna kakvi su ljudi koji brinu o cveću, te da su "i oni sami pomalo cvetovi".

"I već unapred brinem kako da odredimo pobednika, a da ne uvredimo ostale. Znam da to zvuči pomalo salajački, ono - izvinite ako smo vas nečim uvredili - ali, nekako u tom stilu razmišljam da možda sve bašte proglasimo najlepšim, a samo jednu naj najlepšijom", predložila je Olivera Balašević, rekavši da joj je drago što može da učestvuje u traganju za nečim najlepšim, te da i ona sama čitav život "nešto slično radi na crno".

Opisujući kako i sama brine o svojoj bašti, Olivera je prepričala anegdotu o baki svoga supruga Đorđa Balaševića.

"Dve trećine svog života živim u Ulici Jovana Cvijića i htela, ne htela, primila sam ovdašnje rezone. Đoletova baka, koja je, citiram, bila gazdarica dok se mlada snaja nije nadžedžila. Teška srca je odvajala parče dvorišta u svrhu ukrasne botanike, a sve ostalo bi zasejala voćem, povrćem, ribizlama, jagodama. Moram da izrazim divljenje i danas kad je se setim zbog količine minerala i vitamnina koje je uspevala da proizvede na onako malom komadu bašte i znam da bi danas bila ponosna na mene kad postavim ključno pitanje - biramo li mi danas najlepšu baštu ili najlepšu bašticu", ispričala je Olivera Balašević, prenosi RTV.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: Artem Bali, Pexels