Balkan napustilo skoro 5.000.000 ljudi - Pristižu Indijci, Filipinci, Korejanci...


Bugarsku je za proteklu deceniju, samo kroz migracije, napustilo
oko milion njenih stanovnika, dok se svega 86.072 njih vratilo u maticu. Rumunija je u istom periodu, pokazuju podaci Eurstata, ostala samo po osnovu migracija gotovo bez 2,5 miliona stanovnika. Intenzivno preseljavanje stanovništva u Hrvatskoj traje od 2014. godine i njenog ulaska u EU, a slično je u Sloveniji. Emigracije u BiH su većeg intenziteta nego u Srbiji kada se uporedi broj stanovnika. Ukupno je, govore podaci, za deceniju iz BiH otišlo gotovo 300.000 stanovnika, a Albaniju je u istom periodu napustilo preko pola miliona stanovnika.

Ono što je zajedničko za sta­novništvo Balkana jeste da u najvećem procentu odlaze u Nemačku.

Tako sada četvrtinu migranata u Nemačkoj čine oni došli iz zemalja Zapadnog Balkana – Albanije, BiH, Srbije, Crne Gore i takozvanog Kosova. Njih je samo tokom prošle godine bilo oko 66.000, dok ih, je primera radi, 2015. bilo samo 13.000, prenosi Dnevnik.

Migranti sa Balkana, tvrde Nemci, postali su vrlo važni za nemačko tržište, a srpski radnici čine 22 odsto ukupnog broja radnika iz inostranstva. Pri tom, deo tih radnika ima neograničenu dozvolu za boravak u Nemačkoj, a deo ima ograničen boravak. Ta situacija mogla biti sasvim drugačija već naredne godine , kada Nemačka povećava kvotu za radnike država koje nisu u EU.

Zapošljavanje stranih umesto domaćih radnika nije problem koji muči samo balkanske države. Primera radi, svaki peti stanovnik Češke i svaki deveti zaposleni radnik u njoj je stranac. Pri tom se upravo Češka smatra jednom od najuspešnijih država u tran­ziciji.

Poljska je poslednjih godina primila više od milion Ukrajinaca, a kao odgovor na odlazak vlastitog stanovništva Ukrajina je liberizovala vizni rešim s nekim južnoameričkim državama. Ili, broj zaposlenih stranaca u Slovačkoj početkom ove godine premašio je 69.000, što je za 20.000 više nego u 2017.godini, a vodeći strani radnici u Slovačkoj su Srbi, Ukrajinci, Rumuni i Mađari.

Dok cela Evropa muči muku sa kvalifikovanom radnom snagom iz azijskih i afričkih država “stiže” novi kontigent nezaposlenih lica, koji je spreman da radi u zemljama u kojima su neto plate manje od evropskog proseka. Oni u svojim matičnim zemljama ne mogu da nađu posao, jer ga jednostavno nema. Tako se već u mnogim balkanskim državama mogu naći radnici iz Indije, Bangladeša, Filipina, Kuvajta, Koreje...

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: Anugrah Lohiya, Pexels