Akcija - česme širom Novog Sada: Centar, Kej, Spens, Tvrđava...


Česme ponovo u centru i parkovima grada Novog Sada

Rekonstrukcija fasada, sređivanje uništenih prolaza u centru grada, samo su neki od problema koje su sugrađani izneli na poslednjem zasedanju gradske komisije za predstavke i predloge.

Među njima, jedna građanska inicijativa posebno se izdvojila.

Naime, učenici trećeg razreda Gimnazije "Živorad Janković" pokrenuli su inicijativu "Česme ponovo u centru i parkovima grada Novog Sada".

Trg slobode, Beogradski kej, plato ispred Spensa, Futoška pijaca, Petrovaradinska tvrđava, samo su neka od mesta, koje bi uskoro mogla da dobiju česme sa pijaćom vodom.

Sve to bi bila zasluga gimnazijalaca, koji su od diskutovanja o takvoj ideji na času Građanskog vaspitanja, došli do toga da stoje pred Komisijom za predloge i predstavke i brane je.

„Česme bi se nalazile tamo gde se ljudi intenzivnije bave sportom, što znači da će uvek imati pristup vodi pre treninga i posle treninga. Novi Sad je proglašen za Evropsku prestonicu kulture i mladih, pa ako bi nam odobrili ovaj projekat dokazali bi da podržavaju naše inicijative i mlade", kaže Mihajlo Vlček, prenosi RTV.

„Prosto to nešto što nismo učinili samo za nas, samo za mene ili njih već smo učinili za sve sugrađane, za širu javnost, imali smo priliku da učinimo nešto za druge ljude, glupo zvuči da služimo njima, ali da učinimo dobro delo", kaže Bima Živanović.

Učenici dodaju da se postavljanjem česmi ne bi samo obezbeđivala pijaća voda sugrađanima i brojnim turistima, već bi njihov dizajn prilagodili i arhitekturi grada, pa bi one bile i dekorativne.

Direktor škole, Nikola Grujić, ponosan je na svoje đake i na to što bi njihova ideja na taj način mogla da prevaziđe i školske okvire.

„Građansko vaspitanje jeste izborni predmet i možda mu se ne pridaje dovoljno pažnje, ali ono ima za cilj da pomogne mladima da imaju nemerljivo značajno mesto kada je u pitanju zajednica kojoj pripadaju", kaže Grujić za RTV.

I dok čekaju na potvrdan odgovor komisije, koji će, kako se nadaju, dobiti za dve nedelje, gimnazijalci ne sede skrštenih ruku. Svakodnevno razrađuju svoju ideju i traže načine da je realizuju, pa čak i ukoliko upravo ona ne bude jedna od izabranih.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: Peter H, Pixabay 

POPULARNO