Zagađena materija nije otišla u Kanal DTD - Mašinski prerađeno ulje ispušteno u kanalizaciju


Ovakve zagađene tečnosti mogu da oštete prečistač

Na ulivnom bazenu, prečistača otpadnih voda u Rumenki, juče se pojavilo oko pola kubika zauljene tečnosti, najverovatnije mašinski prerađenog ulja.

Kako je saopštilo JKP Vodovod i kanalizacija Novi Sad, brzom reakcijom radnika, ta zagađena materija je uspešno ukloljena iz bazena, u spremnik za pražnjenje septičkih jama.

Srećom, količina nije bila velika, pa su zaposleni imali gde da je lageruju, da ne bi tako toksična otišla u Kanal DTD.

"Ovakve zagađene tečnosti mogu da oštete prečistač i trajno ugroze njegov rad, pogotovo ako se pojave u većim količinama. Postrojenje u Rumenki postoji nekoliko godina i prvi put se dešava da je neko iz ovog prigradskog naselja direktno u kanalizaciju prosuo ovakvu materiju koja se svakako ne odlaže u kanalizacioni sistem.

JKP "Vodovod i kanalizacija" ima postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i u Kovilju i Stepanovićevu, pa očekujemo da će žitelji ovih naselja biti i ubuduće obazrivi. Takođe, poremećaj u radu malih prečistača može da izazove i direktno spajanje oluka s objekata na fekalnu kanalizaciju, koje pritom prouzrokuje plavljenja javnih površina tokom obilnijih padavina, što nije redak slučaj u prigradskim naseljima.

Slučaj je prijavljen nadležnim službama, a JKP "Vodovod i kanalizacija" još jednom apeluje na sve sugrađane, preduzeća i kompanije da ne ispuštaju tečnosti i bacaju predmete u kanalizaciju, kojima tu nije mesto ni po jednom osnovu. Takvi necivilizovani potezi mogu da dovedu do ozbiljnih problema, pa čak i katastrofa, kojih pojedinci nisu ni svesni jer da jesu, ne bi to radili", zaključuje se u saopštenju.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: NSinfo, ilustracija

POPULARNO